Головна

Помер співавтор Акта проголошення незалежності України

Фото померлого співавтора Акта проголошення незалежності України

У першій половині грудня помер Леонтій Сандуляк, який був співавтором Акта проголошення незалежності України та першим надзвичайним повноважним посолом України в Румунії. Він був відомим громадсько-політичним діячем, науковцем і дипломатом.

Сандуляк був першим в багатьох сферах. Він став першим доктором медичних наук та професором з Козирян Кельменецького району Чернівецької області, де народився. Також був першим демократично обраним народним депутатом СРСР від Чернівців та Глибоцького району, а також головою Чернівецької краєвої організації Народного руху України й одним із засновників цього руху. Він також очолював Зелений рух Буковини і був засновником асоціації "Зелений світ". У 1992 році був обраний надзвичайним повноважним послом України в Румунії.

Спільно з Левком Лук'яненком Сандуляк написав Акт проголошення незалежності України. Він також був шанованим ученим, який працював у галузі гістології, ендокринології, екології та валеології. Сандуляк є автором багатьох наукових праць і монографій, зокрема в галузі екології людини.

Ця втрата стала ще одним втратою для України, оскільки всього кілька днів тому помер колишній голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Сергій Бочковський.

Читайте також: