Помер старійшина української політики Ігор Юхновський

Український науковець Ігор Юхновський помер у віці 98 років. Він був фізик-теоретиком, екснардепом та академіком Національної академії наук. Цю новину оголосив мер Львова Андрій Садовий.

Відійшов до вічності Ігор Рафаїлович Юхновський. Світла, добра, мудра людина. Почесний громадянин Львова. Творець України. Обличчя Незалежності. Про прощання та похорон повідомимо згодом.

Про деталі прощання та похорон буде повідомлено пізніше.

Ігор Юхновський був Героєм України, знаменитим фізиком-теоретиком та депутатом Верховної Ради. Він був головою парламенту під час ухвалення Акту про незалежність України у 1991 році. Юхновський очолював Український інститут національної пам'яті за президентства Ющенка. Він також був видатним академіком, професором і доктором фізико-математичних наук. Юхновський заснував і був почесним головою Інституту фізики конденсованих систем НАН України у Львові.

У своєму останньому інтерв'ю для "Главкому" Юхновський заявив, що перед початком переговорів з Росією окупанти повинні залишити українську територію разом зі своїми мінами. Він стверджував, що Росія ніколи не виконувала свої обіцянки перед кимось у світі, особливо в цьому випадку, оскільки росіяни, за його словами, "нікчемні люди за природою". Академік Національної академії наук вважав, що для перемоги України необхідна сильна підтримка від міжнародного співтовариства.