Популярне іспанське місто забороняє здавати квартири туристам

Заборона здачі квартир туристам в Іспанії
Заборона здачі квартир туристам в Іспанії
Влада іспанського міста Барселона, яке є одним з найпопулярніших місць для відпочинку, до 2028 року заборонить здачу квартир в оренду туристам. Про це пише Reuters.

Мер Барселони Хауме Коллбоні оголосив про те, що до листопада 2028 року будуть скасовані ліцензії на понад 10 тисяч квартир, які наразі придатні для короткострокової оренди.

Ця стрімка заборона впроваджується з метою стримати зростання вартості житла та зробити місто більш доступним для мешканців.

За останнє десятиліття короткострокова оренда в Барселоні, яка є найпопулярнішою серед іноземних туристів, призвела до того, що деякі місцеві жителі не можуть собі дозволити орендувати житло: за останні 10 років орендна плата зросла на 68%, а вартість купівлі будинку - на 38%. Це створило проблему доступу до житла, особливо для молоді.

«Ці 10 тисяч квартир будуть використовуватися мешканцями міста або підуть на ринок для оренди чи продажу», - сказав Коллбоні.

Раніше іспанські Канарські острови, Лісабон та Берлін також введені обмеження короткострокової оренди.

Міністерка житлового будівництва Іспанії Ізабель Родрігес підтримала рішення Барселони, в той же час, асоціація туристичних апартаментів у місті заявила, що мер робить помилку, яка призведе до збільшення бідності та безробіття. Вони також зауважили, що така заборона призведе до зростання нелегальних туристичних апартаментів.

Крім того, заборона короткострокової оренди користується підтримкою готельних підприємств. Раніше відкриття нових готелів у найпопулярніших районах міста було заборонено, але діючий мер Коллбоні зазначив, що можуть бути послаблені обмеження.

Місцева влада Барселони заявила, що після введення заборони будуть проводитися жорсткі перевірки для виявлення потенційних нелегальних туристичних апартаментів.

У Іспанії також прийнято рішення боротися з масовим та неконтрольованим туризмом. Так, пляжні бари та готелі біля берегів можуть бути знесені в рамках «зеленої повістки».

Мальта стала першою країною, яка офіційно обмежує прихід туристів. Країна не справляється з великим потоком туристів, які їдуть на курорт. Тут один з найвищих рівнів туризму на душу населення та на квадратний кілометр. Багато «туристичних точок» переповнені, особливо в сезон.

Читайте також