«Поширюється блискавично»: у Японії набирає обертів нова смертельна хвороба

Рідкісна, але небезпечна бактеріальна інфекція швидко поширюється в Японії

У Японії урізноманітнює інфекція стрептококової групи А, яка може бути смертельною. Медики не можуть з'ясувати причини цього поширення. Вже за перші два місяці 2024 року було зафіксовано 378 випадків цієї інфекції по всій країні. Зростає загроза найтяжчої і потенційно смертельної форми стрептококової інфекції, що називається синдромом стрептококового токсичного шоку (STSS). Префектури Японії практично в усіх є високовірулентні штами цієї бактерії.

Національний інститут інфекційних захворювань (НДІД) заявив, що поки медики не можуть пояснити механізми раптового розвитку цієї інфекції. У 2023 році було зареєстровано 941 випадок STSS. Люди працездатного віку також потрапляють до зони ризику, а не лише літні. Виживання пацієнтів із цим станом становить тільки 70%.

Основним викликуючим фактором є бактерія Streptococcus pyogenes (стрептокок групи А), яку багато людей несуть без симптомів. Однак у деяких випадках можуть розвинутися симптоми, подібні до застуди, а також виникнути ускладнення, наприклад, тонзиліт або пневмонія, що може призвести до некрозу. Смертність від цього стану становить 30%.

Можливі причини зростання числа інфекцій

Експерти з'ясовують можливі причини такого високого рівня інфекцій. Одною з них є послаблення заходів обмеження, введених під час пандемії Covid-19. У Японії такі заходи, як носіння масок, дезінфекція рук і соціальне дистанціювання, допомогли знизити рівень смертності від Covid-19 у порівнянні з Європою. Втім, люди почали більш маломірно дотримуватися цих заходів, що спричинило зростання випадків інфекції стрептококовою групою А.

Іншим можливим фактором є зміна імунітету у людей, які перенесли коронавірусну інфекцію. Такий статус імунітету може змінити сприйнятливість до окремих мікроорганізмів, в тому числі і до стрептокока. Щоб контролювати ситуацію, міністерство охорони здоров'я Японії закликало населення повернутися до основних заходів захисту, які були використовувані під час пандемії коронавірусу.

Проблема лікування і необхідність зменшення вживання антибіотиків

Однією з основних причин росту поширення інфекції є антибіотикорезистентність стрептокока, яка значно збільшилась в останні роки. Лікування пацієнтів, які заразилися стійким до антибіотиків штамом, є складним завданням. Тому важливо зменшити вживання антибіотиків та розробляти нові препарати з антибактеріальними властивостями. Зараз єдиним варіантом є зменшення можливості зараження стрептококом шляхом підтримки профілактичних заходів, таких як чистота рук і етикет при кашлі.