Посмертна донорка з Хмельниччини врятувала життя чотирьом українцям

Жінка в Хмельниччині стала доноркою для чотирьох людей після констатації смерті мозку

У Шепетівській багатопрофільній лікарні на Хмельниччині вперше провели операцію з вилучення органів у жінки, у якої лікарі констатували смерть мозку після черепно-мозкової травми. За згодою родичів, органи донорки були використані для пересадки і змогли врятувати ще чотири життя молодих людей. Про це повідомив завідувач відділення анестезіології та інтенсивної терапії лікарні, Валерій Сивоконюк.

52-річна місцева жителька отримала черепно-мозкову травму у результаті падіння з велосипеда. Лікарі боролися за її життя, але травма призвела до безповоротного ушкодження мозку. Водночас, серце, нирки та печінка жінки залишилися живими і дали змогу врятувати інші життя. Велику подяку родичам донорки висловив Валерій Сивоконюк за їх згоду на вилучення органів.

У пацієнтки констатували смерть мозку. Але серце, обидві нирки та печінка були живими. А це – шанс на порятунок ще чотирьох життів. Величезна подяка родичам цієї жінки, що дали дозвіл на вилучення органів

Операцію з вилучення органів проводили бригади фахівців з Києва та Львова разом з місцевими лікарями. Вперше таку операцію провели у Шепетівській лікарні. Нирки та печінку відразу потрапили до львівських реципієнтів для пересадки, а серце було доставлене до Києва.

Директор Інституту серця МОЗ, Борис Тодуров, зазначив, що випадок є унікальним, оскільки донорське серце пройшло довгий шлях перевезення більше ніж на 300 кілометрів. Операцію керував сам Тодуров.

Ми використали нову стенфордську методику зберігання донорського серця. І, як бачимо, досить вдало

Раніше повідомлялося, що в Україні вперше розділили печінку на дві частини і пересадили двом людям. Ця операція також пройшла успішно. Донорський орган розділили на частини і пересадили хлопчику з Житомирщини та молодому чоловікові з Львівщини. Також ще троє людей отримали пересадку серця та нирок. Батьки загиблого хлопця дали згоду на використання органів їх сина для трансплантації.

Читайте також:

  • «Його серце досі б'ється». Українка розповіла, як її загиблий син врятував трьох дітей
  • «Смертю смерть подолав»: українка віддала серце свого загиблого сина хворій дівчинці (фото)