Повернення додому з Польщі. Опитування показало зміну настроїв біженців

Майже половина українських біженців, що перебувають у Польщі, не знають, чи повертатися додому чи залишатись в Польщі. У минулому році 55% з них планували повернутися до України. Про це свідчать результати нового опитування, проведеного аналітичним центром міжнародного агентства з працевлаштування Gremi Personal.

43% українців, що перебувають у Польщі, заявили, що поки не можуть визначитись з тим, як будуть діяти в найближчому майбутньому. 19% з них планують залишитись у Польщі. 15% не повернуться до України протягом наступних 5 років, а 13% планують повернутись протягом наступних 6 місяців. 10% хочуть повернутись до України не пізніше, ніж через рік. Опитування проводилося з грудня 2023 року до березня 2024 року і в ньому взяли участь 1150 українців, що знаходяться в Польщі.

Як змінились настрої українців у Польщі?

У квітні минулого року в агентстві проводилося подібне дослідження. Тоді 36% українців планували залишитись в Польщі, 7% намір змінити країну проживання, а 55% планували повернутись до України. 82% українців, що мали намір повернутись, зазначили, що зроблять це після закінчення війни.

«Наше дослідження показує, що кількість тих, хто однозначно планував залишитись в Польщі, порівняно з минулим роком зменшилася на 17%. Це дуже велика цифра, зважаючи на кількість українців, що перебувають в Польщі. Це хороша новина для України, оскільки є надія на повернення великої кількості людей. Однак, щодо мотивації повернення людей на батьківщину, це є завданням із зірочкою для українського уряду, і потрібно багато працювати з людьми, які поки що коливаються у своєму рішенні», - зазначає Євген Кириченко, засновник агентства Gremi Personal.

У аналітичному центрі запитали у українців, як довго вони перебувають в Польщі. 36% там знаходяться менше року, 25% - 2 роки, 15% - від 1 до 2 років, 10% - близько 3 років. Також 7% знаходяться там 4 та 5 років.

Аналітики приділяють увагу 25% українців, які прибули до Польщі близько 2 років тому. За їхніми припущеннями, ця категорія є біженцями, які покинули Україну на початку війни. Решта - це заробітчани, які регулярно прибувають до Польщі працювати через відсутність необхідних робочих місць в Україні.

Які фактори спонукали до переїзду в Польщу?

Це одне з питань, на яке було дано відповіді під час опитування. 30% вказали, що рівень заробітної плати є привабливим, 27% засвідчили небезпеку в Україні, 24% відмовилися відповідати, 10% заявили, що їх переконали друзі, а 9% бажають повернутись до родини.

Варто зазначити, що Польща не стимулюватиме повернення українських біженців до України. Країна не планує підтримувати повернення чи заважати їм. Про це заявив посол Польщі в Україні Ярослав Гуза. Дипломат підкреслив, що Польща має інтерес до українців, які є важливими для польського ринку праці.