Повернення Трампа до влади може змінити курс США щодо членства України в НАТО, — FT

Трамп повертається до влади
Трамп повертається до влади

Останнім часом все більше обговорюється майбутнє України як нейтральної країни без членства в НАТО. Це стає особливо важливим у контексті можливих змін в політиці США, особливо якщо Дональд Трамп повернеться до влади. Багато спекуляцій стосуються можливого зрадництва США у відношенні України, але питання нейтралітету набуває все більшої актуальності.

"Нейтралітет - це, очевидно, те, що вони [росіяни] вважають для себе екзистенційно важливим", - заявив Джей Ді Венс, потенційний кандидат на посаду віце-президента від республіканців.

Адміністрація Байдена категорично відкидає ідею нейтралітету України, заявляючи, що Росія все ще намагається підкорити українську територію. Україна наполягає на повному відновленні своєї територіальної цілісності, включаючи Крим, і прагне вступити до НАТО, куди отримує підтримку від США та європейських союзників.

"Найбільшою перешкодою на шляху до миру є не глибоке небажання України йти на територіальні поступки — хоча вона реальна. Це той факт, що Росія все одно вимагатиме врегулювання, яке передбачає підкорення 80% території України, яку вона не контролює", - вважає Гідеон Рахман.

У Вашингтоні також розглядають "ізраїльський варіант" розвитку України, який передбачає отримання військової допомоги для самостійного стримування російської агресії, але без формальних договірних зобов'язань.

За словами Гідеона Рахмана, Путін очікує на подальші події в Америці, оскільки адміністрація Байдена не погодиться на нейтралітет України, в той час як адміністрація Трампа-Венса може. Тому Путін має стимул продовжувати війну, доки результати виборів в США залишаються невизначеними.

Раніше видання The Hill розглядало можливість захисту України від Росії поза НАТО.

Читайте також