Працевлаштування українців у Німеччині: ЗМІ розповіли, як спрацювала нова програма уряду

Програма Job-turbo, яка мала прискорити інтеграцію українських біженців на ринку праці в Німеччині, за три місяці не дала великих результатів. Про це повідомляє газета Rheinische Post з посиланням на Федеральне агентство з праці (BA).

За даними BA, лише 1,2% українок та 2,4% українських чоловіків знайшли роботу у січні цього року. Це менше, ніж було у минулому році. Загалом, в Німеччині проживає близько 835 тисяч осіб з України, що перебувають у працездатному віці, проте рівень зайнятості українців в цій країні досить низький.

Несприятлива ситуація на ринку праці

Причиною такої ситуації вважають "несприятливу кон'юнктуру, яка ускладнює працевлаштування", за словами представника BA Даніеля Терценбаха. Він також зазначив, що інтеграція жінок у роботу є важчою ніж для чоловіків. Наразі, кожна третя українка, що живе в Німеччині, має дітей і їм важко організувати нагляд за ними.

Незважаючи на це, біженці, які не володіють німецькою мовою, досить непогано пристосовуються до роботи і це може вважатися позитивним сигналом. Загалом, у Німеччині проживає близько 2,4 мільйонів біженців віком для працевлаштування, з яких 170 тисяч - українці.

Програма Job-turbo, яка має полегшити інтеграцію біженців на ринку праці, планується впровадити в Німеччині з метою зменшення витрат на соціальні послуги для них. Уряд також планує зменшити видатки на допомогу безробітним шляхом припинення цієї допомоги протягом двох місяців, якщо особа не приймає роботу. Це дозволить зменшити соціальні витрати на 150 мільйонів євро.