Правильно чи ні? Військовий «добровільно демобілізувався» і спричинив бурю у соцмережі

Військовий добровільно звільнився і викликав обурення у соцмережі
Військовий добровільно звільнився і викликав обурення у соцмережі

Військовий Сергій Гнезділов заявив, що залишив частину самовільно з метою привернути увагу до відсутності встановлених термінів служби в армії та необхідності обов'язку захищати державу. Про це він написав у Facebook.

Відсьогодні я йду в СЗЧ (самовільне залишення частини), до встановлення чітких термінів служби, чи до свого 25-річчя, маючи за своєю спиною п'ять років бездоганної солдатської служби. Надіюсь, цим вчинком вдасться донести до влади та суспільства необхідність розмови та вирішення цієї ситуації. Моя позиція залишається незмінною: ми маємо створити мобілізаційну чергу з числа всіх військовозобов'язаних українців, і тоді демобілізація стане реальністю», - написав військовий.

Це заяву Сергія Гнезділова підтримали багато людей. Однак, є і ті, хто вважає його вчинок зрадою. Блогер Віктор Трегубов зазначив, що Гнезділов некоректно представляє свою службу, особливо враховуючи його участь у подкасті та організації фестивалю.

Письменник Артем Чех висловив занепокоєння за стан української армії і підкреслив, що багатьом військовим не вистачає чітких термінів служби. Журналістка Мар'яна П'єцух вважає, що Гнезділов намагається публічно привернути увагу до проблеми демобілізації і мобілізації.

Також висловили свою підтримку Гнезділову журналістка Ірина Шевченко та культурна менеджерка Софія Челяк. Український парламент також проголосував за закон, який передбачає звільнення військових від кримінальної відповідальності за перше самовільне залишення частини та дезертирство.

Таким чином, вчинок Гнезділова став приводом для гострої дискусії щодо проблем служби в армії та демобілізації в Україні.

Читайте також