Православний календар на червень місяць 2024 року

З переходом на новий календар, змінилися й основні дати православних свят. Звичайно, багатьом вірянам така ситуація далася досить важко. Адже новий православний календар на червень місяць, як і на інші місяці, суттєво відрізняється від того, до чого звикли українські православні.

Загалом місяць червень не тільки стане першим місяцем, а й буде сповнений свят. Тому червень церковні свята можуть навіть здивувати. 

Церковний календар на червень місяць: що суттєво змінилося? 

З початку осені в Україні стало відомо, що скоро зміняться дати православних свят. При цьому далеко не всі дати будуть зміщені. Загалом система розрахунку православних свят досить непроста. 

При цьому кожен українець може сам вирішити, коли і що святкуватиме. Офіційні ж дати свят, які в майбутньому збігатимуться і з офіційними вихідними, слідують саме за новим календарем. 

червень церковні свята

Розглядаючи церковні свята червень, слід враховувати всю складну історію українського православ'я. Століттями православна церква відзначала свята за старим юліанським календарем. Такої ж політики дотримувалися і греко-католицька церква. Важливо розуміти, що це не католицька церква, яка використовує інший календар для позначення свят. Той календар, який використовувала православна церква, відставала на 13 днів. 

Уже 2024 року обидві церкви переходять на новий юліанський календар. У ньому вже не буде відставання.

Церковний календар: які свята не зачеплять нововведення 

Попри зміни в календарі, то деякі дати стануть винятком. Загалом найбільші зміни торкнуться православних свят, які пов'язані з Великоднем:

  • Вербна неділя;

  • Трійця;

  • Вознесіння Господнє.

Загалом саме ці свята і матимуть зміну за датами. Червень не стане винятком. Після Великодня кожен місяць буде простішим саме в плані змін. 

Православні свята в червні в Україні у 2024 році 

У червні 2024 року буде кілька важливих свят. Серед них:

  1. 11 червня — День Святого Варнави.

  2. 13 червня — День Святого Антонія і Вознесіння Господнього за східним обрядом.

  3. 23 червня — Трійця за східним обрядом.

  4. 24 червня — Різдво святого Іоанна Хрестителя, або його ще називають Іванна Купала.

  5. 29 червня — День святих апостолів Петра і Павла.

Важливо розуміти, що за новим стилем Великдень святкуватимуть наприкінці березня, а за старим стилем на початку травня. Тому й відрізняються дати Вознесіння. Від стилів календаря залежить і дата Трійці.

День Святого Варнави — це християнське свято, яке відзначають у пам'ять Святого Апостола Варнави. Він був одним із ранніх учнів і апостолів Ісуса Христа. Свято Дня Святого Варнави в православній церкві відзначається 11 червня за Григоріанським календарем.

День Святого Антонія зазвичай відзначають у католицькій церкві на честь святого Антонія Падуанського або Антонія Великого. Обидва святих носять ім'я Антоній і їх часто плутають, але їхні життя і діяльність різні. За східним календарем цього ж дня відзначають Вознесіння Господнє.

православний календар на червень місяць

Різдво святого Іоанна Хрестителя, або як його інколи називають, Іван Купала — це християнське свято, яке відзначають у день народження Іоанна Хрестителя, пророка, який хрестив Ісуса Христа в річці Йордан.

Івана Хрестителя вважають останнім пророком Старого Завіту і предтечею Ісуса Христа. Він також відомий як проповідник покаяння і підготовки до пришестя Христа.

День святих апостолів Петра і Павла — це християнське свято, присвячене пам'яті двох найважливіших апостолів: святого Петра і святого Павла. Святий Петро вважається одним із дванадцяти апостолів Ісуса Христа і лідером перших християнських громад. Святий Павло також був апостолом і одним із головних проповідників і вчителів християнства. Він відомий своїми посланнями (Послання Павла до Римлян, Коринтян, Галатів та інших), які становлять значну частину Нового Заповіту.