Православний календар на травень місяць 2024 року

Уже зовсім скоро травень, коли за старим стилем буде святкування Великодня. Утім, більшості українців це вже не так цікаво. 

Адже травень церковні свята святкуватимуться за новим стилем. Загалом, як уже відомо багатьом українцям, календар має різницю в 13 днів. Тобто послідовність святкувань не змінилася, а от дати стали іншими. 

Православний календар на травень місяць

Загалом найглобальніші зміни відбулися з Великоднем і Великим постом. Відповідно і всі свята, які залежать від Великодня, теж змістилися. Йдеться про:

  • Трійця;

  • Вербну Воскресіння;

  • Вознесіння Господнього.

Загалом церковні свята травня включатимуть кілька важливих дат. 

травень церковні свята

Церковний календар на травень місяць (найбільш значущі дати):

  1. 4 травня — Закінчення Великого посту (у цьому випадку за східним обрядом);

  2. 5 травня — Великдень за східним обрядом (у православних);

  3. 9 травня — Вознесіння Господнє (в цьому випадку за західним обрядом);

  4. 19 травня — Зіслання Святого Духа (П'ятидесятниця);

  5. 26 травня — Свята Трійця;

  6. 30 травня — Свято Пресвятої Євхаристії.

На цьому травень закінчиться і почнеться оновлений церковний календар на червень місяць. Такі різні свята розходитимуться лише за вибором українців, а от офіційно діятиме саме новий стиль, який збігається з католицьким.

Закінчення Великого посту

Тим, хто залишиться вірним старому стилю, на початку травня буде Закінчення Великого посту за східним обрядом (православним). Відразу після буде і Великдень.

Основні традиції цього дня:

  1. Увечері перед Великоднем відбувається особливий богослужбовий обряд, під час якого запалюється святий вогонь і освячуються великодні свічки.

  2. Вночі перед Великоднем (Воскресінням), віряни беруть участь у великодній службі.

  3. У день Великодня православні християни відвідують церковні служби, де проводяться особливі великодні молитви, піснеспіви та літургія.

Загалом у день Великодня християни вітають одне одного зі святом, кажучи слова "Христос воскрес!" і отримуючи у відповідь "Воістину воскрес!".

Вознесіння Господнє

Вознесіння Господнє (Ascension Day) — це християнське свято. Це свято відзначають у 40-й день після Великодня, що робить його четвергом 40-го дня після Великодня.

Вознесіння Господнє є одним із головних свят у християнському календарі. Згідно з християнськими вченнями, після свого воскресіння Ісус провів ще 40 днів на землі, з'являючись своїм учням, після чого вознісся на небеса.

Зіслання Святого Духа 

Зіслання Святого Духа, також відоме як П'ятидесятниця, є християнським святом, яке відзначають у 50-й день після Великодня. 

П'ятидесятниця має глибоке коріння в іудейському святі Шавуот (Свято Седмиць), яке відзначало завершення святкування Великодня. За християнськими переказами, саме в Шавуот було відкрито Закон Мойсея.

Після події на П'ятидесятницю апостоли починають проповідувати Євангеліє різними мовами, і багато хто зі слухачів приймають віру. 

П'ятидесятниця вважається днем народження Церкви, і цього дня християни відзначають подарунок Святого Духа.

Свята Трійця 

Свята Трійця — це християнське свято, яке відзначається в неділю після П'ятидесятниці. 

церковні свята на місяць травень

Традиції, пов'язані зі святкуванням Святої Трійці, можуть відрізнятися в різних християнських конфесіях:

  1. Цього дня проводяться особливі богослужіння в церквах.

  2. У деяких культурах заведено готувати особливу страву, яку називають троїцькою кутею, що складається з пшеничних зерен, меду і сухофруктів.

  3. У деяких країнах віряни здійснюють паломництва до святих місць або влаштовують молебні на честь Святої Трійці.

Трійця є дуже важливим православним святом. 

Свято Пресвятої Євхаристії

Свято Пресвятої Євхаристії, також відоме як Свято Тіла і Крові Христової (Corpus Christi), є християнським святом, присвяченим євхаристії, або Святій Тайні Святого Причастя.

Це свято відзначають у четвер після Трійці (неділя після П'ятидесятниці) в католицькій церкві та в низці інших християнських конфесій.