Прем'єр Японії закликав конгресменів США підтримати Україну

Японський прем'єр звернувся до американського Конгресу

Прем'єр-міністр Японії Фуміо Кішіда, виступаючи перед американським Конгресом, висловив свої стурбованість щодо ситуації в Україні та наголосив, що якщо Україна піддасться тиску Росії, це може стимулювати Китай у його автократичних амбіціях і призвести до нової кризи в Східній Азії.

"Без лідерства Сполучених Штатів не обійтися. Як довго без підтримки США зберігатимуться надії України під натиском Москви? Через скільки часу без присутності Сполучених Штатів Індо-Тихоокеанський регіон зіткнеться зі ще суворішими реаліями?" - наголосив Кішіда.

За його словами, міжнародний порядок, який був створений Сполученими Штатами після Другої світової війни, зараз знаходиться під загрозою, і є необхідне лідерство Америки, щоб його зберегти.

"Я хочу звернутися до тих американців, які відчувають самотність і виснаження через те, що їхня країна майже одноосібно підтримує міжнародний порядок усі ці роки. Я розумію, що нести на своїх плечах таку ношу - важкий тягар. Попри те, що світ сподівається на ваше лідерство, не слід очікувати, що США зроблять усе без сторонньої допомоги", - зазначив прем'єр-міністр.

Кішіда наголосив, що народ Японії готовий співпрацювати з американцями для збереження свободи, яка є важливою не тільки для двох народів, а й для всього світу. Він заявив, що світ перебуває на "історичному поворотному етапі", коли свобода та демократія знаходяться під загрозою, а зміни в кліматі та розвиток штучного інтелекту впливають на життя людей.

Прем'єр також попередив про зростання загрози від Китаю та Північної Кореї в регіоні. Він відзначив, що дії Китаю становлять найбільший стратегічний виклик для безпеки Японії та міжнародної спільноти в цілому.

Кішіда зазначив, що Китай висуває територіальні претензії на Тайвань, спробує економічно ізолювати Токіо, провокує конфлікти та спробує блокувати постачання запасів для філіппінських солдатів, які забезпечують суверенітет на островах Спратлі.

Прем'єр-міністр також наголосив на ризиках, які створює ядерна програма Північної Кореї та експорт ракет до Росії.

"Провокації Північної Кореї вийшли далеко за межі регіону. Вона експортує свої балістичні ракети для підтримки агресії Росії проти України, значно збільшуючи страждання українського народу. Триває війна Росії проти України вже третій рік і сьогоднішня ситуація в Україні може перерости в аналогічну ситуацію в Східній Азії завтра", - заявив прем'єр-міністр.

Джерело: Голос Америки