Прем'єр Данії пропонує переглянути відносини ЄС із Китаєм через його допомогу Росії

Прем'єр Данії пропонує переглянути відносини ЄС із Китаєм через допомогу Росії
Прем'єр Данії пропонує переглянути відносини ЄС із Китаєм через допомогу Росії

Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен виступила зі суворою критикою на адресу Китаю за його підтримку Росії у війні проти України.

Вона заявила, що без допомоги Китаю, Москва не могла б продовжувати вторгнення в Україну стільки часу.

Фредеріксен переконана, що Китай повинен понести наслідки за свою підтримку Росії, і ці наслідки повинні мати політичний характер.

"Я не думаю, що Росія могла б проводити повномасштабну війну вже більше двох з половиною років без допомоги Китаю. Ми не можемо допускати ситуацію, коли Китай допомагає Росії в війні... у Європі, без наслідків. Вони повинні нести відповідальність за свої дії", - зазначила вона.

Метте Фредеріксен

Данська прем'єрка нагадала про невдалу співпрацю країн ЄС з Росією в енергетичній сфері і закликала не повторювати цих помилок у відносинах з Китаєм. Вона заявила, що Європа намагалася побудувати нормальне партнерство з Китаєм з різних аспектів, але тепер не може бути наївною.

"Я думаю, що ми повинні бути менш залежними від Китаю. Залежність завжди є помилкою, коли ви не поділяєте однакових цінностей та інтересів. Я думаю, що Європа завжди намагається дотримуватися правил, але коли ви розумієте, що хтось інший цього не робить, ви повинні бути здатні відреагувати", - сказала вона.

Фредеріксен додала, що її погляд на Китай є спільним із головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн.

Нагадаємо, раніше з'явилася інформація, що Росія виготовляє бойові дрони в Китаї для війни в Україні.

Президент України Володимир Зеленський заявив, що РФ готує атаки на АЕС України, використовуючи китайські супутники.

Читайте також