Причини популярності навушників вкладишів

Тривалий час саме навушники вкладиші були найпопулярнішими навушниками у світі. Причина тому доволі банальна - вони йшли в комплекті з касетними та CD-плеєрами. Тут варто трохи детальніше розібратися із термінологією, оскільки часто вкладиші плутають із вакуумними навушниками, хоча по факту це принципово різні речі. Особливістю вкладишів є компактна та анатомічна форма, а сам навушник фіксується у вусі на початку слухового каналу. Саме цим вони відрізняються від вакуумних моделей, які мають довгий звуковід, який вставляється безпосередньо у слуховий канал, ближче до барабанної перетинки. До певних недоліків вкладишів можна віднести гіршу пасивну звукоізоляцію та менший акцент на низьких частотах. На противагу цьому вони демонструють збалансоване та легке звучання, і менше навантажують слух. Якщо сьогодні відкрити каталог вкладишів: https://soundmag.ua/ru/catalog/headphones/?headp_tip_naushnikov=46, то можна побачити пів сотні моделей в доволі широкому ціновому діапазоні. В цьому матеріалі ми розглянемо їхні ключові особливості, та спробуємо відповісти на питання, кому варто обрати саме вкладиші, а для кого оптимальним вибором будуть вакуумні чи повнорозмірні моделі.

Кому варто обрати навушники вкладиші

Ренесанс вкладишів розпочався з компанії Apple та їхніх перших TWS навушників AirPods. Тоді світ захопився відсутністю кабелів, елегантним дизайном та додатковим функціоналом, і якось майже не звернув увагу на той факт, що навушники були представлені саме в конструкції вкладишів. Зрозуміло, що де попит, так і пропозиція, тому за декілька років ринок наповнився аналогами від різних компаній. Це приводить нас до першого і основного запитання, на яке варто буде відповісти: який тип підключення обрати. Класичні провідні навушники вкладиші все ще можуть подарувати своїм власникам якісне звучання з нотками ностальгії, але якщо ви плануєте використовувати їх з телефоном, то все ж варто дивитися в сторону бездротових моделей. Вони до всього оснащені декількома важливими функціями, які здатні сильно покращити досвід користування.

Для початку відзначимо органи керування на самих навушниках. Зазвичай це сенсорні панелі, які розпізнають жести, рідше фізичні кнопки. погодьтеся, значно простіше перемкнути трек, змінити гучність чи відповісти на телефонний дзвінок простим доторком до навушника, не дістаючи телефон з кишені. Також корисною буде технологія активного шумозаглушення ANC, яка здатна відсікти частину шумів довкілля, тим самим значно покращивши ваш акустичний комфорт. Але врахуйте два моменти. Через таке фізичне явище, як “кісткова провідність звуку”, вкладиші не здатні забезпечити такий же рівень шумозаглушення як повнорозмірні чи накладні моделі. Крім того, активація ANC трохи зменшує автономність навушників. Зазвичай вона складає 5-7 годин на одному заряді, плюс до трьох повних зарядів може дати комплектний кейс. Після цього доведеться шукати розетку або павербанк.

Якщо плануєте використовувати навушники для занять спортом, бігу чи велопоїздок, обирайте спеціальні спортивні моделі зі спеціальними завушними кріпленнями та захистом від пилу і води. І найголовніше. Старайтеся поміряти навушники перед тим, як купувати. Це особливо актуально для вкладишів, які не мають змінних амбушур, і відкоригувати їхню посадку сторонніми засобами майже неможливо. Зайдіть в магазин, поміряйте різні моделі, послухайте в них улюблені треки, порівняйте з конкурентами, і лише після цього діставайте гаманець. Довіряйте своїм вухам.