Проблему забруднення водойм вирішено? Вчені знайшли бактерію, яка руйнує пластик

Бактерія руйнує пластик у водоймах
Бактерія руйнує пластик у водоймах

Науковці з Північно-Західного університету США знайшли спосіб боротьби з проблемою забруднення пластиком середовища. Вони ідентифікували бактерію стічних вод, яка може розкладати пластик ПЕТ (поліетилентерефталат). Ця бактерія здатна фрагментувати пластик, розщепити його і використати як джерело вуглецю. Учені встановили, що цей процес зумовлений наявністю певного ферменту у бактерії. Виявлено, що бактерія Comamonas testosteri, яка зустрічається у водоймах і стічних водах, може харчуватися пластиковими відходами. Вона спочатку пережовує пластик на шматочки, а потім розкладає його за допомогою ферменту, дозволяючи їй поглинати атоми вуглецю. Вчені зазначають, що це відкриття може сприяти створенню нових методів очищення водойм від пластику.

Відомо, що мозки людей містять більше дрібних часток пластику порівняно з попередніми роками. Звичайно, забруднення організму мікропластиком відбувається через дієту та вдихання часток пластику з повітря. Вчені виявили, що поліетилен найчастіше зустрічається в тканинах мозку, печінки та нирок.

Також було отримано новий матеріал, що складається з похідної целюлози та амінокислоти. Цей матеріал має властивості міцності, а також розкладається бактеріями і є їстівним.

Читайте також