Професор естонського університету шпигував на користь РФ: як його покарали

Професор естонського університету шпигував на користь РФ: як його покарали

У Естонії засудили В'ячеслава Морозова, професора з Тартуського університету, до шести років та трьох місяців ув'язнення за шпигунство на користь російської розвідки. Про це повідомляє естонський мовник ERR.

Морозов, який має російське громадянство і проживав у Естонії протягом 10 років, збирав інформацію про політику безпеки та оборони країни, а також про людей та інфраструктуру, пов'язану з цим. Він також передавав дані про соціальну інтеграцію та політичні питання в Естонії замовникам з Росії. Його затримали у січні 2024 року, а через півтора року суд виніс йому вирок.

Термін ув'язнення розпочнеться з 3 січня 2024 року, коли Морозова затримали за підозрою у вчиненні злочину.

До 2010 року Морозов працював у Санкт-Петербурзькому державному університеті, а потім переїхав до Тартуського університету. У 2016-2023 роках він обіймав посаду професора досліджень ЄС і Росії та з 1 вересня 2023 року по 11 січня 2024 року був професором міжнародної політичної теорії. Після арешту Морозова відмовився від трудового договору з Тартуським університетом.

Також на замітку, що Росія збільшує зусилля для найму німецьких шпигунів після видворення з країн-членів ЄС 600 російських дипломатів. Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на німецьке Федеральне відомство з охорони конституції (BfV).

Крім того, двоє українців та одна білоруска, засуджені у справі про російську шпигунську мережу, втекли до відбуття терміну. Їх місце перебування невідоме. Про це повідомляє газета Rzeczpospolita.

Офіційні особи Словенії також підозрюють, що російська влада висилає шпигунів до їхньої країни, зокрема, вони звертають увагу на масовий приплив дорослих "студентів". Інформацію про це надає The Wall Street Journal.

Читайте також: