Профілактика геморою: найкращі практики та рекомендації

Сидячий спосіб життя, стрес, низька фізична активність або недостатня кількість рідини можуть спричинити геморой. Профілактика цієї проблеми є ключовою [3]. Дізнайтеся, як спосіб життя впливає на геморой, і перевірте, як боротися з першими симптомами.

Початкова стадія характеризується легкими симптомами геморою, які не завдають особливого клопоту, такими як

  • печіння та свербіж;
  • біль, що супроводжує дефекацію;
  • підвищена кількість слизу;
  • відчуття неповного випорожнення [1].

Лінійка препаратів Реліф створена для того, щоб ефективно усувати причини геморою. Це абсолютно безпечні засоби, які не принесуть шкоди вашому організму. Всі види Реліф свічок для мазей не одноразово доводили свою ефективність під час лікування та профілактики геморою.

Геморой - профілактика

Одним з найпоширеніших симптомів цієї проблеми є біль, печіння, а іноді навіть кровотеча з анальної ділянки. Як подбати про своє здоров'я та профілактику цієї недуги?

Дуже часто на виникнення геморою впливає генетичний фактор. Крім того, важливий вплив має спосіб життя, а точніше - сидяча робота, низька фізична активність і неправильне харчування [2].

Варто розуміти, що сидяче положення, в якому ми проводимо більшу частину дня, несе в собі високий ризик утворення геморою. Чому? Сидяче положення підвищує кров'яний тиск в анальній ділянці. Це, в свою чергу, призводить до збільшення кровоточивих вузлів.

Ось чому варто уникати цього і, наскільки це можливо, отримувати регулярну фізичну активність протягом дня. Це допоможе стимулювати кровообіг і таким чином запобігти застою крові у венах та набрякам [3].

Гігієна інтимних зон також дуже важлива. Під час відвідування туалету також не варто сильно напружувати м'язи прямої кишки, оскільки це може підвищити тиск у судинах і розтягнути їх. Також бажано не затримувати дефекацію і не сидіти в туалеті протягом тривалого часу. Всі види Реліф свічок допоможуть у знятті неприємної симптоматики цього захворювання.

Дієта при геморої, як ефективний засіб профілактики 

Варто також подбати про відповідну дієту. Дієта при геморої повинна містити достатню кількість клітковини. Тому варто вибирати такі продукти, як, наприклад, але не обмежуючись ними:

  • овочі;
  • фрукти;
  • цільнозерновий хліб [1].

Дієта при геморої також повинна обмежувати продукти, які негативно впливають на перистальтику кишечника. Варто виключити (або обмежити) якомога більше:

  • манну крупу;
  • банани;
  • світлий хліб;
  • білий рис;
  • гострі спеції, які сприяють застійним явищам в органах малого тазу [3].

Цікаво, який зв'язок між гемороєм та алкоголем?Алкоголь, а також інші стимулятори (наприклад, чай або кава) і гострі приправи негативно впливають на стан травного тракту і можуть викликати застійні явища в органах. Категорично заборонено також куріння [2].

Неправильне харчування може негативно вплинути на ваше здоров'я і самопочуття. Найчастіше рішення звернутися до лікаря приймається тоді, коли з'являється ректальна кровотеча. На запущених стадіях це часто супроводжується сильним болем і випинанням вузлів, що кровоточать, назовні. Адекватна дієта, профілактика і турбота про належну гігієну можуть бути цінними заходами, які допоможуть знизити ризик розвитку геморою. Також в цьому допоможуть всі види Реліф мазей, але перед використанням, обов’язкова консультація лікаря.

Література

1. Shevchuk, I. M., Novytsky, O. V., Shapoval, A. L., & Sadovyi, I. Y. Профілактика розвитку стриктури відхідника при гемороїдектомії. Шпитальна хірургія. Журнал імені ЛЯ Ковальчука, (3), 90-92.

2. Садовий, І. Я. (2014). Профілактика розвитку стриктури анального каналу при гемороїдектомії. Архів клінічної медицини, (2), 110-111.

3. B. Havlickova. Topical corticosteroid therapy in proctology indications /Aliment Pharmacol Ther/ 2010 – 31 (Suppl 1), P.23.