Прокинутися та побачити загрозу: ЄС потребує жорсткішої політики щодо Ірану - ЗМІ

Прокинутися та побачити загрозу: ЄС потребує жорсткішої політики щодо Ірану - ЗМІ
Прокинутися та побачити загрозу: ЄС потребує жорсткішої політики щодо Ірану - ЗМІ

Політика ЄС стосовно Ірану є неефективною і потребує змін. Лідерам блоку потрібно усвідомити загрозу безпеці, яку представляє Тегеран, заявляє Politico.

Видання підкреслює, що Європа повинна розглянути можливість захисту континенту від іранського режиму. Йдеться про шанс для відсічі небезпечному режиму і покарання Ірану за його діяльність на Близькому Сході і підтримку терористичних організацій.

"Довгий час і Берлін, і Брюссель відмовлялися вірити, що Іран проводить агресивну політику на Близькому Сході і що він підтримує терористичні організації, такі як ХАМАС і Хезболла... така держава не може бути партнером у боротьбі з джихадизмом - зрештою, той, хто продає ракети і безпілотники Росії та озброює Хезболлу, ХАМАС і хуситів, не є гарантом стабільності та безпеки" - пише Politico.

Також акцентується увага на тому, що Європа ігнорувала іранські спроби атакувати єврейські установи та ізраїльські посольства. Європейські політики тривіалізували ці загрози, і це призвело до серйозних наслідків. Останнім часом Брюссель зрозумів необхідність санкцій проти Ірану, але ці заходи не є достатньо ефективними.

У статті висловлюється незадоволення політикою ЄС щодо Ірану, зокрема згадується рішення Високого представника ЄС із закордонних справ відправити представника до Тегерану для участі в інавгурації нового президента Ірану. Також критикуються контакти цього представника з терористичними групами, зокрема Талібаном.

Видання зазначає, що ЄС будувала неправильну політику щодо Ірану, і це має вплив на ситуацію в Вірменії. Іран використовує Вірменію як транзитний пункт для продажу зброї і закупівлі санкціонованих матеріалів. Європа має розуміти, що така угода є загрозою для безпеки. Угода між Вірменією та Іраном про постачання зброї підкреслює ризики зростаючого впливу Ірану у країні.

"Це робить зростаючий вплив Ірану вкрай проблематичним як для Парижа, так і для ЄС, оскільки ця військова співпраця з Францією може дати російським та іранським спецслужбам доступ до зброї, яку також використовує Україна у своїй обороні проти Росії" - стверджує Politico.

Угода з Вірменією також має ризики з точки зору безпеки, зокрема стосовно агентів КВІР, які вже 20 років активно діють у країні. Видання закликає лідерів ЄС серйозно взяти цю проблему та переглянути політику щодо Ірану.

Читайте також