Пропаганда РФ проводить на Заході дезінформаційну кампанію "Doppelganger"

Пропаганда РФ на Заході
Пропаганда РФ на Заході

Російське "Агентство соціального аналізу та прогнозування" (АСАП) створило дезінформаційну кампанію "Doppelganger", яку замовило Кремль для впливу на демократичні країни. Цю інформацію отримав Міжнародний журналістський консорціум, досліджуючи архіви АСАП. Згідно з документами, ця пропагандистська "фабрика" розробила плани впливу на вибори до Європарламенту, а також на вибори в США, Франції, Німеччині, Україні, Італії, Ізраїлі та Латвії.

Аналіз документів АСАП показав, що за перші чотири місяці 2024 року агенція створила 34 мільйони ботів, які залишали коментарі та публікували контент у соцмережах. Кампанії були сплановані і систематичні: спочатку пропагандисти досліджували інформаційний простір країн, визначали ключових гравців та повідомлення, які варто посилити. Після цього складався контент-план, і починали свою "друкувати" тролі.

У випадку з Латвією, АСАП підготувала документ Background, в якому розглядалася ситуація та пропонувалися плани впливу на суспільство. Один з цих планів мав на меті змінити цінності Латвії на користь Росії шляхом "мирної соціальної революції". Початок цієї операції був запланований на другу половину 2022 року.

Документи АСАП також розглядають реакцію російськомовного населення Латвії на події в Україні. За оцінками пропагандистів, спочатку ці події були популярні серед російськомовних латвійців, але тепер їх підтримують лише "бідні, неосвічені та антиваксери". АСАП також зазначає, що латвійці російського походження не мають політичних лідерів, і позитивною виключення зробили лише мера Даугавпілса Андрія Елксніньша, який виступив проти демонтажу радянських пам'ятників.

АСАП також пропонувало розпалювати ненависть російськомовних латвійців до біженців з України, вказуючи, що приїжджі знаходяться в привілейованому становищі. Вони також планували провести кампанію "Ми теж біженці", щоб російськомовні вимагали соціальної рівності, вважаючи себе біженцями в Латвії після розпаду СРСР.

Читайте також