Пропагандисти Путіна залучили штучний інтелект до розповсюдження брехні

Маргарита Симоньян анонсувала, що новою ведучою на Sputnik Дальнее зарубежье стане "красуня Ніка", яка володіє знанням 60 мов і розповідає цікаві факти.

Стівен Гокінг колись попереджав, що розвиток штучного інтелекту може призвести до кінця людської раси. Сучасні "розумні системи" все більше займаються створенням та поширенням "людиноподібного" контенту. Вони можуть замінювати осіб на фотографіях та відео, створювати тексти статей, писати пости в соціальних мережах, маніпулювати зображеннями, клонувати голоси та поширювати фейки, які забруднюють інформаційну екосистему.

Нинішній штучний інтелект створює фальшивий контент, який дедалі складніше перевірити. Це дає можливість пропаганді ще ефективніше поширювати дезінформацію та пропаганду. Усе це створює ситуацію, в якій дуже важко відрізнити достовірні новини від фальсифікатів.

Але чи можна з цим боротись? Українська версія Sputnik оголосила про отримання листа, в якому над відкритим закликом зупинити створення "гігантських розумних систем" висловилися більше тисячі експертів, дослідників та розробників штучного інтелекту. У цьому відкритому листі попереджувалося про серйозні ризики для суспільства і людства. Компанія Google заборонила використання свого сервісу Colab для навчання моделей діпфейків, а також анонсувала новий функціонал додаткового атрибутування зображень у своїй пошуковій системі.

У 2018 році група вчених та дослідників підготувала звіт про небезпеки штучного інтелекту, в якому особливою увагою виділялися соціальні маніпуляції. Сьогодні ці побоювання стали реальністю. Ілон Маск у інтерв'ю Такеру Карлсону прогнозував, що штучний інтелект залізе в соцмережі та зможе маніпулювати громадською думкою в такій мірі, що це стане катастрофою.

Маніпуляції штучного інтелекту вже виходять за межі. Від жовто-сторінкових фейків до створення фальшивих персонажів, як красуня Ніка. Першою державою, яка використала таку технологію, стала Росія з її RT.

Читайте також:

  • Маск заявив, що штучний інтелект призведе до вимирання людства
  • Євросоюз дійшов згоди щодо регулювання штучного інтелекту
  • Розробники ChatGPT зробили відкриття, яке може загрожувати людству
  • Як фейки, створені штучним інтелектом, забруднюють інформаційний простір