Протести польських фермерів поширяться на залізницю

Польські фермери перешкоджатимуть перевантаженню сільськогосподарських товарів із залізничного на автомобільний транспорт

Польські фермери вирішили не дозволити перекидати українські сільськогосподарські товари з поїздів на автомобільний транспорт. Про це повідомила Держмитслужба.

«За інформацію від польської сторони, місцеві фермери заявили про намір відсьогодні, з 9 лютого, у пункті пропуску «Хрубешув - Володимир-Волинський» (ст. «Ізов») перешкоджати перевантаженню українських сільськогосподарських товарів із залізничного на автомобільний транспорт і переміщенню їх на термінали по станції «Хрубешув», – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що інші категорії товарів будуть переміщуватися без обмежень.

Блокада триватиме декілька годин

За організаторами страйку з незалежної профспілки фермерів «Солідарність», блокада основних автошляхів Польщі триватиме декілька годин, а дороги біля пунктів пропуску – до 10 березня.

Сьогодні, 9 лютого, польські фермери розпочали анонсовану блокаду одного з пунктів пропуску на кордоні з Україною – «Медика-Шегині».

Польща вимагає обмежити імпорт з України

Міністр сільського господарства Польщі Чеслав Секерський заявив про необхідність блокування імпорту з України в окремих сферах, таких як зернові. Польща не може конкурувати з українським агросектором, який виробляє великі обсяги продукції та експортує її на ринки ЄС.

Польські аграрії «мають слушні очікування і вимоги, аби обмежити надмірний наплив товарів з України» на європейський ринок, особливо до Польщі, - заявив міністр.

Міністерство сільського господарства Польщі буде подавати свої вимоги Єврокомісії та спробує закріпити їх у відносинах з Україною. Зазначається, що може бути необхідне повне блокування імпорту з України, зокрема цукру та м'яса птиці.