Проти Ровшана Аскерова путінський режим завів кримінальну справу

27 квітня 2022 року стало відомо про порушення кримінальної справи щодо азербайджанського історика Ровшана Аскерова за статтею «Реабілітація нацизму».

На початку квітня 2022 року Ровшан Аскеров опублікував на своїй сторінці у Facebook пост про маршала Георгія Жукова. Слідчий комітет росії розцінив заяву Аскерова як «відомо неправдиві відомості, що ображають пам'ять великого радянського полководця і захисника Вітчизни маршала Радянського Союзу Георгія Костянтиновича Жукова.

Ровшан Аскеров у своїй публікації назвав маршала Жукова «мародером зі стажем» та злодієм, і що маршал «вивозив із Німеччини трофейне майно для свого особистого користування».

У червні 1946 року було відкрито розслідування у «трофейній справі», в ході якого попереднім слідством були здобуті свідчення про те, що Жуков справді вивозив з Німеччини «у значних кількостях» меблі, твори мистецтва, різне інше трофейне майно «для свого особистого користування» . Також у справі є пояснювальна записка Жукова, в якій маршал визнає себе «дуже винним» у тому, що «не здав усе це непотрібне йому барахло кудись на склад, сподіваючись, що воно нікому не потрібне».

20 січня 1948 року Політбюро прийняло ухвалу «Про товариша Жукова Г. К., маршала Радянського Союзу», в якому вказувалося, що Жуков «зловживав своїм службовим становищем, став на шлях мародерства, зайнявшись привласненням та вивезенням з Німеччини для особистих потреб великої кількості різних цінностей»

Дізнавшись про порушення проти нього кримінальної справи, Ровшан Аскеров заявив, що вважає опубліковану ним інформацію правдою, а також зазначив, що на даний момент не перебуває в росії і не планує туди приїжджати.