Путін хоче відвернути увагу від України за допомогою хуситів, - ISW

Північної Сирії – розгром Хуситів Путіном
Північної Сирії – розгром Хуситів Путіном

Інститут вивчення війни (ISW) в своєму новому звіті розкриває плани Росії щодо передачі зброї єменським хуситам, що, на думку експертів, вказує на прагнення Володимира Путіна чинити тиск на Захід і залежність від Ірану.

"Хвиля" повідомляє, що ISW подав інформацію про це у своєму звіті.

Згідно з даними CNN, Росія готувалася поставити ракети та військове обладнання хуситам наприкінці липня 2024 року, але скасувала цей план після дипломатичних зусиль США та Саудівської Аравії.

За інформацією видання, принаймні троє російських військових відвідали Ємен наприкінці липня 2024 року для консультацій з хуситами та можливої ​​допомоги у проведенні навчальних стрільб, але навчання було скасовано.

Хусити

Експерти ISW вважають, що Росія озброює хуситів як відповідь на зняття США обмежень щодо використання американської зброї Україною для ударів по Росії. У червні 2024 року Путін заявив, що РФ надасть можливості завдавати удари по Заходу.

Аналітики вважають, що плани Росії щодо підтримки хуситів мають на меті змусити Захід відмовитися від підтримки України через побоювання конфронтації з Росією і є частиною інформаційних та гібридних операцій.

Готовність Росії підтримувати хуситів свідчить про зростання військового партнерства з Іраном і залежність від нього у питаннях високоточної зброї та компонентів.

Иран и Россия, сотрудничество, ядерное оружие

ISW відзначає, що зростаюча готовність Росії використовувати Іран і його маріонеток для конфронтації з Заходом руйнує спроби Путіна представити зовнішню політику РФ на Близькому Сході як збалансовану. Аналітики не виключають, що це може ще більше ускладнити російські відносини з країнами, які стурбовані російсько-іранською співпрацею.

Раніше у Білому домі повідомили, що впевнені у планах Ірану напасти на Ізраїль.

Читайте також