Путін карає Шойгу за нездатність досягти військових цілей в Україні - ISW

В Інституті вивчення війни повідомили про те, що президент Росії Володимир Путін зустрівся з губернатором Тульської області, Олексієм Дюміним, який належить до ПВК "Вагнер". Ця зустріч може свідчити про те, що Путін намагається зменшити владу міністра оборони Росії Сергія Шойгу та балансувати його з конкурентами, а також покарати його за невдачі у досягненні військових цілей Кремля.

Дюмін розповів Путіну про внесок Тульської області в російську агресію проти України в президентській резиденції в Московській області.

Дюмін обговорив три теми: надання житла бойовикам, що приймали участь у бойових діях в Україні, покращення оборонно-промислової бази та медичної системи у Тульській області.

Звіт Дюміна, ймовірно, був спробою отримати підтримку від Путіна після втрати цієї підтримки під час заколоту Євгена Пригожина у червні 2023 року.

У 2022 і 2023 роках Дюмін був прихильником Пригожина і сподівався замінити міністра оборони Росії Сергія Шойгу.

Імовірно, Путін спеціально опублікував інформацію про зустріч з Дюміним після арешту заступника міністра оборони Тимура Іванова 24 квітня і перед інавгурацією 7 травня, щоб покарати Шойгу за його невдачі у досягненні військових цілей.

Ця зустріч між Путіним і Дюміним викликала багато дискусій у російському медіапросторі, причому численні блогери та політичні коментатори відзначили, що вона відбулася між арештом Іванова та очікуваними змінами уряду після інавгурації.

Джерела припускають, що Кремль може призначити Дюміна на нову посаду, пов'язану з російським оборонно-промисловим комплексом.

Ця зустріч свідчить про те, що Путін ймовірно прийняв рішення про арешт Іванова.

ISW зауважує, що Путін часто ротує чиновників та військових командирів, щоб заохочувати різні фракції до досягнення своїх цілей.

Джерело: Українська правда