Путін оголосив війну Україні. На мирні міста полетіли ракети

Президент РФ Володимир Путін виступив з екстреним зверненням до росіян вранці 24 лютого 2022 року. Заявив про рішення почати повномасштабну війну проти України, яку назвав "спеціальною військовою операцією".

Звернення Путіна російські телеканали почали транслювати з 04:00 за київським часом. Диктатор виступав 28 хв.

"Мною прийнято рішення про проведення спеціальної військової операції (начебто заради порятунку Донбаса. Gazeta.ua). Її мета захист людей, які протягом восьми років зазнають знущань, геноциду з боку київського режиму", - заявив президент РФ.

Він додав, що до планів Росії не входить окупація українських територія. Наголосив, що Москва не допустить появи в Україні ядерної зброї.

"Сьогоднішні події пов'язані не з бажанням утискати інтереси України і українського народу. Вони пов'язані з захистом самої Росії від тих, хто узяв Україну в заручники та намагається використовувати її проти нашої країни та її народу. Наші дії це самозахист", - сказав диктатор.

Після цього Путін звернувся до Збройних сил України із закликом не виконувати накази командування.

"Вся відповідальність за можливе кровопролиття буде повністю на совісті українського режиму", - пригрозив.

БОМБИ І РАКЕТИ

Паралельно із путінським зверненням, окупанти почали атакувати ракетами і бомбами українські міста. Зокрема, вибухи пролунали у Харкові, Одесі, Києві, Кривому Розі на Дніпропетровщині, Миргороді на Полтавщині. У селі Липецьке на Одещині росіяни атакували військову частину. Тоді загинуло 18 людей.

Сухопутні сили РФ вторгнулися в Україну та зайшли в Луганську, Сумську, Харківську, Чернігівську, Житомирську області. Також ворожі колони рухалися з анексованого Криму.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Біля 07:00 президент Володимир Зеленський закликав українців не панікувати через масштабне вторгнення РФ. Та повідомив про уведення воєнного стану.

"Сьогодні вранці Путін оголосив проведення "спеціальної військової операції" на Донбасі. Росія здійснила удари по нашій військовій інфраструктурі та по наших прикордонних загонах. У багатьох містах України було чути вибухи. Ми вводимо воєнний стан на всій території нашої держави", - сказав Зеленський.

Ще за кілька годин Україна розірвала дипломатичні відносини з Росією.

Із засудження агресії проти незалежної держави почали виступати західні лідери.

БИТВА ЗА ГОСТОМЕЛЬ

У перші години повномасштабного вторгнення росіяни зробили ставку на захоплення аеропорту Гостомель під Києвом. Планували закріпитися, щоб мати змогу перекидати туди резерви і розвивати наступ на столицю.

О 07:00 противник атакував крилатою ракетою адмінбудівлю аеропорту. А вже за години території Білорусі у бік Гостомеля вилетіло 34 російських вертольоти К-52. Три із них були знищені, але решта долетіли і почали наносити ракетні удари по оборонцях летовища.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Після цього над аеропортом з'явилися вертольоти Мі-8 з близько 300 російськими десантниками. Зав'язався бій, який тривав до 19:20. Противнику тоді далося захопити аеропорт. Але наші військові артилерійськими ударами пошкодили злітну смугу. Одночасно спецназівці "Альфи" і бійці Сил спеціальних операцій повернули контроль над периметром летовища. Зачищали його до 22:00.

Загалом бої за аеропорт в Гостомелі тривали до 6 березня. Летовище було повністю знищене.

ПЕРШІ ПОЛОНЕНІ

В обід офіцер ЗСУ Анатолій Штефан опублікував фото перших полонених росіян в Україні. Їх захопили бійці 93-ї окремої механізованої бригади "Холодний Яр".

"Московія ворог. Перші", - повідомив Штефан.

Він додав, що окупантів взяли у полон в зоні Операції об'єднаних сил.

Одним із полонених був 19-річний Рафік Рахманкулов з Петровська, Саратовська обл РФ, з'ясували згодом журналісти.

ЗМІЇНИЙ І ЛЕГЕНДАРНА ФРАЗА

У перший день повномасштабої війни російські окупанти атакували острів Зміїний у Чорному морі. Запропонували нашим військовим і прикордонникам здатися. У відповідь пролунала фраза, яка стала знаменитою і в оригіналі прозвучала так: "Русский военный корабль, иди на*уй!".

Аудіозапис переговорів росіян і українських прикордонників оприлюднив радник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко.

"Остров Змеиный. Я русский военный корабль. Во избежание кровопролития предлагаю сложить оружие и сдаться. В противном случае по вам будет нанесён удар. Как слышите, Змеиный? Приём", - звернулися окупанти до українців.

"Русский военный корабль, иди на*уй!" - пролунала відповідь.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Цю фразу спершу приписували морському піхотинцю Роману Грибову. Однак за кілька місяців у Державній прикордонній службі заявили, що вона належить іншій людині, ім'я якої не розголосили. Обидва захисники були звільнені з полону, де із побратимами опинилися після захопленя острову росіянами.

Зміїний був звільнений від окупантів 30 червня.

РЕАКЦІЯ ЗАЛУЖНОГО

Попри важкі та кровопролитні бої увечері 24 лютого Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний повідомив, що план РФ провалився.

"Молимося за душі загиблих побратимів і швидке одужання поранених. Боремося далі! Весь сектор безпеки і оборони дає гідну відсіч. Буде тяжко, але ми встоїмо. Бліцкригу у росіян не вийшло. Вмиються власною кров'ю!", - написав він у Facebook.

За перший день великої війни українські сили оборони знищили кілька сотень окупантів.

Росія буде змушена вивести свої війська з території України.

Станеться це під тиском української армії, внутрішньоросійських політичних процесів РФ та дипломатії. Про це заявив керівник Головного управління воєнної розвідки Кирило Буданов