Путін отримує те, що хоче - менше уваги і зброї для України

Директорка Євразійської програми нерозповсюдження ядерної зброї в Центрі досліджень нерозповсюдження імені Джеймса Мартіна в Монтереї, США, Ханна Нотте, висловила свої думки на сайті The New York Times щодо ситуації в Ізраїлі та ХАМАСі. За її словами, Росія має обмежений вплив на конфлікт, проте стає його головним бенефіціаром.

На думку Нотте, хоча Росія не може організувати звільнення заручників або припинення бойових дій, вона виграє від тривалого конфлікту в трьох сферах: війна проти України, задуми на Близькому Сході та глобальна війна наративів із західними державами. Росія отримує багато, невеликими зусиллями.

Однак, головним бенефіціаром війни є саме Росія. Ситуація в Газі відволікає увагу від війни в Україні, надаючи Москві деякий перепочинок від постійного звернення уваги до її злочинів. Крім того, війна може викликати затримку нормалізації відносин між Ізраїлем і Саудівською Аравією, що є частиною ініціативи Байдена.

Москва активно використовує цю ситуацію, намагаючись поглибити розкол між Заходом і країнами, що розвиваються, і накласти свою пропалестинську позицію. Росія отримує підтримку від громадськості та країн Близького Сходу, які критикують Ізраїль. Крім того, Росія представляє свою війну проти України як боротьбу проти "західного домінування" і отримує підтримку від країн, що розвиваються.

Росія активно використовує ситуацію в Газі для своїх політичних цілей, намагаючись переправити конфлікт на свою сторону і отримати вигоду перед судом світової громадської думки.