Рада пропонує перейменувати ще кілька міст України

Логотип Ради України із картою України
Логотип Ради України із картою України

Експертна комісія Українського інституту національної пам'яті рекомендує змінити назви ще п'яти міст України. Вже зареєстровано нові проєкти постанов №12084 та №12085 у Верховній Раді.

Це рішення зумовлене необхідністю приведення назв географічних об'єктів у відповідність із законом "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні та деколонізацію топонімії".

Зокрема, місто Первомайськ Миколаївської області пропонують переіменувати на Орлик або Богопіль, які є історичними назвами частин міста.

Назву міста Южноукраїнськ хочуть змінити на Гард.

Місто Южне в Одеській області пропонують перейменувати в Порт-Анненталь.

У Дніпропетровській області пропонують змінити назву міста Павлоград на Матвіїв, а Павлоградський район на Матвіївський.

Також хочуть перейменувати Синельникове на Ріднопілля, а Синельниківський район на Ріднопільський.

Нагадаємо, у Києві вже змінили назви 13 міських об'єктів. Вісім з них було перейменовано у процесі дерусифікації та декомунізації, а п'ять - з інших причин. Більшість депутатів Київради підтримала такі рішення на пленарному засіданні 19 вересня.

Зауважимо, що кількість місцевих жителів, які проти перейменування топонімів в Одесі, переважає над тими, хто за, - 1603 голоси. Це свідчить опитування мера міста Геннадія Труханова у його Telegram-каналі. Мер Одеси зауважив, що в опитуванні взяли участь не лише місцеві жителі.

Читайте також