Рада ухвалила закон про мобілізацію: всі подробиці

У четвер, 11 квітня, Верховна Рада України схвалила загалом законопроект про мобілізацію №10449.

Як повідомляє "Хвиля", про це заявили народні депутати Ярослав Железняк та Олексій Гончаренко.

За рішенням голосування підтримали 283 нардепи. Железняк зазначив, що наразі невідомо, чи буде внесено постанову для блокування спікером.

Голоси фракцій розподілилися наступним чином:

"Слуга Народа" - 192

"Європейська Солідарність" - 0

"Батьківщина" - 2

"Платформа за життя та мир" - 18

"Голос" -16

"Відновлення" - 16

"За майбутнє" - 12

"Довіра" - 15

Позафракційні - 12.

Однак, Олексій Гончаренко повідомив, що він не голосував за цей законопроект.

Основні положення законопроекту:

  • Замість термінової служби вводиться базова військова служба тривалістю 5 місяців у мирний час і 3 місяці в умовах воєнного часу. Люди до 24 років зможуть обирати рік і період проходження базової служби.
  • Запроваджується базова загальновійськова підготовка, яка з 2025 року стане частиною навчання в усіх вишах різних форм власності.
  • Оновлення персональних даних можна буде здійснити онлайн в особистому кабінеті або у ЦНАП, не звертаючись до Територіального військового комісаріату. Особи, які перебувають на військовому обліку, зможуть створити електронний кабінет призовника, військовозобов'язаного або резервіста.
  • Зберігається право на демобілізацію осіб із інвалідністю та осіб, які були звільнені з полону і не бажають продовжувати службу.
  • Особи, яким обмежено придатність, повинні повторно пройти військово-лікарську комісію.
  • Військовослужбовці, які укладають перший контракт, мають право на компенсацію 50% внеску за кредит, який заставлений іпотекою.
  • Після 24 лютого 2022 року особи з інвалідністю (крім військовослужбовців) повинні будуть перевірити свою придатність до служби на повторному медогляді.
  • У разі потреби оновлення персональних даних для консульських послуг за кордоном, громадянам буде потрібно зробити це протягом 60 днів через електронну пошту, телефон або електронний кабінет.
  • Існує обмеження права на керування транспортом для ухилістів від військової служби з винятками.
  • При перевірці документів представник Територіального військового комісаріату або поліція можуть проводити фото- та відеофіксацію та перевірку документів з використанням технічних засобів.
  • Під час мобілізації всі громадяни віком від 18 до 60 років, які перебувають на обліку (і вилучені з обліку), повинні мати при собі військово-обліковий документ.

Мобілізація в Україні

Зараз законопроект має бути підписаний спікером Верховної Ради України і переданий на розгляд президенту. Після цього через місяць закон набуває чинності.

Вчора народні депутати розглядали відхилені поправки до цього законопроекту, що зайняло 11 годин. Робота тривала до пізньої ночі і в залі залишилися всього 30 депутатів.

"Отже, всі відхилені поправки серед 4294 були розглянуті у законопроекті про мобілізацію. На це пішло 11 годин", - написав Железняк.

Нагадаємо, що Міноборони розповіло про термін підготовки закону про демобілізацію.