Радбез ООН ухвалив резолюцію щодо сектору Гази: як відреагував Ізраїль

Рада Безпеки ООН закликає до негайного припинення вогню між ХАМАС та Ізраїлем

Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію, в якій закликає до припинення вогню між угрупованням ХАМАС та Ізраїлем під час Рамадану. Резолюція також вимагає негайного та безумовного звільнення всіх заручників і розширення потоку гуманітарної допомоги в сектор Гази. За резолюцію проголосувало 14 членів Радбезу із 15, США утрималися. Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш заявив, що ця резолюція має бути виконана, оскільки невиконання її було б непрощенною помилкою.

Ця резолюція має бути виконана. Невдача була би непрощенною.

Ізраїль висловлює незгоду з ухваленням резолюції

Рішення Радбезу ООН щодо припинення вогню отримало негативну реакцію Ізраїлю. Прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу скасував заплановану поїздку своїх головних помічників до Вашингтона після того, як США утрималися від застосування права вето, щоб заблокувати резолюцію. Уряд Ізраїлю вважає, що таке рішення США шкодить його військовим зусиллям та допомагає ХАМАСу.

США сьогодні не наклали вето на новий проєкт, який закликає до припинення вогню, не обумовлюючи його визволенням заручників.

Міністр оборони Ізраїлю вважає резолюцію скандальною

Міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант наголосив, що Ізраїль не має морального права зупиняти війну в секторі Гази, поки не поверне всіх заручників. Він назвав рішення Радбезу ООН скандальним. Галлант також заявив, що Ізраїль буде діяти проти ХАМАСу всюди, навіть там, де він ще не був, для досягнення перемоги в Газі.

Я чітко пояснює важливість повалення режиму ХАМАСу і повернення заручників до їхніх домівок.

США стверджують, що резолюція не є обов'язковою

США стверджують, що резолюція про припинення вогню не є юридично обов'язковою. Цю позицію підтримують деякі члени Радбезу, такі як Південна Корея. Однак, Алжир, Мальта, Мозамбік та Сьєрра-Леоне заперечують таке тлумачення резолюції. За словами газети The Times of Israel, обмежений вплив ООН на конфлікти в світі стає очевидним через можливість США блокувати застосування санкцій до Ізраїлю.

Відповідно, це демонструє дуже обмежений вплив ООН на конфлікти в усьому світі.

Джерело: OBOZ.UA