Радикальні кроки мобілізації: Малюська пояснив, чи зможуть служити у ЗСУ в'язні

Захист держави - обов'язок кожного громадянина

Міністр юстиції Денис Малюська заявив, що рішення про призов громадян з судимістю повинно ухвалюватися Територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, а не самими особами зі судимістю. Він також наголосив, що кожен громадянин зобов'язаний захищати державу, незалежно від його минулого. Це стосується навіть тих, хто колись вчинив злочини - зараз вони повинні захищати батьківщину. Міністр пояснив, що рішення про призов з судимістю має приймати відповідний центр комплектування армії.

Денис Малюська зазначив, що міністерство пропонує радикальніші заходи щодо призову громадян з судимістю. Він заявив, що кількість охочих служити не є головним питанням - головне, щоб кожен громадянин мав обов'язок захищати державу. Очільник міністерства також додав, що відсутність обмежень на військову службу для осіб із судимістю є несправедливістю. Він проілюстрував це прикладом - якщо громадянин колись порушив правила дорожнього руху і був покараний, це не є приводом для того, щоб не захищати батьківщину.

Міністр також зазначив, що в даний час проводяться перемовини щодо призову осіб, які протягом деякого часу перебували на волі, тих, хто наразі знаходиться на волі і осіб, які позбавлені волі. Він наголосив, що міністерство працює над тим, щоб внести зміни в механізм визначення тих, хто може служити в армії з урахуванням думки Територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Попередньо оголошено, що Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець запропонував включити осіб, які перебувають у колоніях, до категорій громадян, які можуть служити. Однак, головнокомандувач Збройних Сил України Валерій Залужний висловився проти цієї ідеї.