Рахункова палата розкрила схему із реєстрацією пенсіонерів

Схема реєстрації пенсіонерів розкрита Рахунковою палатою
Схема реєстрації пенсіонерів розкрита Рахунковою палатою

У Рахунковій палаті заявили про зростання навантаження на Пенсійний фонд. За даними аудиту, на кожну тисячу платників ЄСВ припадало вже 945 пенсіонерів.

Голова Рахункової палати Ольга Піщанська повідомила, що результати аудиту роботи Пенсійного фонду показали наявність законодавчих прогалин, які створюють можливість отримувати пенсії у підвищених розмірах.

"Існують законодавчі прогалини, що створюють умови для отримання пенсій у підвищених розмірах, зокрема, пенсіонерам, що були військовослужбовцями силових структур та особам, які проживають у радіоактивно забрудненій місцевості", - повідомила вона.

Підвищення пенсій цим категоріям призвело до додаткового навантаження на бюджет ПФУ в розмірі 66,5 млрд грн на рік, зауважила Піщанська.

"Крім того, перелік зон радіоактивного забруднення давно застарів, а випадки реєстрації до 30 пенсіонерів за однією адресою на цих територіях не є поодинокими", - зазначила голова Рахункової палати.

Також вона відзначила, що борги підприємств, установ і організацій перед Пенсійним фондом зросли до 50,3 млрд грн під час воєнного стану. Це сталося при скороченні чисельності найманих працівників, а прогнозні показники зростання фонду оплати праці не виконалися.

Читайте також