Реєстр військовозобов'язаних: як ДПСУ перевіряє на кордоні чоловіків через нову систему

Протягом останніх трьох тижнів прикордонники виявили 230 випадків незаконного перетину кордону з використанням підроблених документів завдяки реєстру "Оберіг". Про це повідомляє Міністерство оборони.

З середини лютого прикордонна служба почала використовувати реєстр "Оберіг" для боротьби з незаконним виїздом за кордон.

Міноборони спільно з ДПСУ налагодили обмін інформацією між базою даних Держприкордонслужби та реєстром призовників, військовозобов'язаних і резервістів. Це дозволяє виявляти підроблені документи та перевіряти інформацію про військовозобов'язаних.

“Цифровізація роботи з даними ТЦК та СП уже невідворотна. Оберіг дозволяє автоматизувати ті процеси, які раніше залежали від людського фактору”, - зазначила Катерина Черногоренко, заступниця Міністра оборони з цифровізації.

Раніше прикордонникам доводилося контактувати з представниками ТЦК та СП для підтвердження дійсності документів для виїзду за кордон. Тепер цю інформацію можна перевірити онлайн через реєстр "Оберіг".

“Прикордонники продовжують протидіяти незаконному перетину кордону як на «зеленій» ділянці, так і на пунктах пропуску. Частина зловмисників використовує підроблені документи, які дають право на перетин кордону під час воєнного стану”, - зазначив Андрій Демченко, помічник голови Державної прикордонної служби.

Дані обміну між реєстром "Оберіг" та базою даних Держприкордонслужби дозволяють інспекторам більш ефективно перевіряти такі документи, повідомляє ДПСУ.

Міноборони також пояснило, як працюватиме законопроєкт про цифровізацію армії. За словами заступниці міністра, громадяни зможуть вносити зміни щодо своїх даних через електронний кабінет військовозобов'язаного.

“Він буде створений. Громадяни зможуть вносити зміни прямо у своєму електронному кабінеті. З будь-якої точки вони зможуть уточнювати свої дані”, - пояснила заступниця міністра.

Міноборони також підкреслило, що доступ до реєстру військовозобов'язаних не є публічним і мають його тільки відповідальні особи.