Reuters повідомив, де Україні взяти кошти для війни

Україна отримала допомогу від США у розмірі $61 млрд, але може знову залишитися без зброї наприкінці 2025 року. Однак, якщо конфіскувати російські кошти за кордоном та спрямувати їх на підтримку України, то цих коштів вистачить на довготривалу війну до 2028 року. Про це повідомляє Reuters.

Видання зазначає, що останній пакет допомоги від США разом із зобов'язаннями інших країн має забезпечити Україну до кінця наступного року. Проте наприкінці 2025 року Україні може закінчитися зброя.

«Багаторічний план фінансування, навпаки, мав би кілька переваг. Перш за все, він забезпечить певну страховку від політичних коливань США. Крім того, він підняв би моральний дух українців і дав би західним виробникам зброї більше впевненості в нарощуванні виробництва», - зазначає Reuters.

За словами видання, Україна не зможе відвоювати багато території назад, але можливо зможе домовитися про мир з сильнішої позиції або заморозити конфлікт, подібно до того, як це зробили Північна і Південна Корея.

«Скільки Києву знадобиться в майбутньому, залежить від того, яку війну він веде. Оборонна кампанія обійдеться дешевше, ніж спроба вигнати Росію з великих територій. Але, враховуючи, що Кремль нарощує свої військові витрати, Україні в майбутньому, ймовірно, знадобиться щонайменше стільки ж на рік, скільки €88 мільярдів, виділених її союзниками на 2023 рік», - йдеться у матеріалі Reuters.

Reuters вважає, що головний шлях, щоб отримати більше грошей для України - мобілізувати заморожені на заході російські активи на суму понад $300 млрд. Ідеї включають конфіскацію активів і використання їх для підтримки кредиту, який нададуть західні країни, або передачу Києву відсотків, які вони приносять.

«Однак отримати для Києва $320 мільярдів це зовсім інша справа. Це дозволить фінансувати війну щонайменше до кінця 2028 року. Якщо воюючі сторони припинять або заморозять конфлікт до цього часу, Україна зможе використати частину грошей на відновлення своєї економіки, яке, за оцінками Світового банку, обійдеться в $486 мільярдів», - зазначає Reuters.

Нагадаємо, що речниця Білого дому Карін Жан-П'єр повідомила, що Україна вже отримує озброєння з нового пакета допомоги від США.

Читайте також:

  • $61 мільярд – наш! Конгрес схвалив допомогу Україні: хто насправді отримає ці гроші?
  • Пакет допомоги від США: яку зброю туди поклали
  • Чи вплине допомога США на хід війни?