"Резерв+": чи можна виїхати з України з QR-кодом замість військового квитка

Картинка з QR-кодом для виїзду
Картинка з QR-кодом для виїзду

Введення нових норм щодо військово-облікових документів в Україні

З початку червня 2024 року в Україні набули чинності нові законодавчі норми, які роблять QR-код у мобільному додатку "Резерв+" офіційним військово-обліковим документом, що потрібно мати при перетині кордону. Цю інформацію підтвердив представник Держприкордонслужби Андрій Демченко.

Як відомо, Міністерство оборони України заявило, що громадяни можуть оформити військово-обліковий документ у електронному вигляді за допомогою додатку "Резерв+". Проте, не зважаючи на це нововведення, процес прикордонного контролю залишиться незмінним і буде проводитись відповідно до чинного законодавства.

Наголошується, що рішення щодо пропуску через кордон будуть прийматися на підставі повного комплекту необхідних документів та необхідної інформації. Це означає, що військово-облікові документи повинні містити як паперові, так і електронні дані щодо звільнення від мобілізації або виключення з військового обліку за станом здоров'я.

Держприкордонслужба рекомендує уважно перевіряти військово-облікові документи, включаючи електронний варіант, щоб переконатися в наявності всіх необхідних даних для перетину кордону. Щоб запобігти використанню підроблених документів, прикордонники можуть перевірити інформацію з військово-облікових документів у системі "Оберіг". У разі виявлення неправдивих даних представники ДПСУ мають право відмовити громадянину у виїзді з України.

Слід зауважити, що Кабінет Міністрів вніс зміни щодо оформлення та видачі електронного військово-облікового документа. Тепер цей документ матиме термін дії.

Читайте також