РФ хоче дестабілізувати ситуацію в Молдові - ISW

Росія намагається дестабілізувати ситуацію в Молдові.

Для цього Москва готує інформаційні умови за допомогою невизнаного Придністров'я, повідомляє у новому огляді Інститут вивчення війни (ISW).

У так званому "міністерстві держбезпеки" Придністров'я 12 січня опублікували прес-реліз, у якому стверджується, що молдовські спецпризначенці нібито готують "спеціальні бойові групи" для руйнування критично важливих об'єктів, диверсій на військових об'єктах, а також захоплення чи знищення високопосадовців та працівників правоохоронних органів.

Раніше аналітики ISW зазначали, що так зване МДБ - це організація, співробітники якої, ймовірно, одержують накази безпосередньо з Москви.

МДБ та офіційні особи Придністров'я раніше робили аналогічні, менш ескалаційні заяви, ймовірно, також у рамках зусиль Кремля щодо створення інформаційних умов, спрямованих на дестабілізацію ситуації у Молдові та виправдання будь-яких майбутніх російських кампаній у регіоні.

Так зване міністерство державної безпеки невизнаного Придністров'я (ПМР) нещодавно заявило про нібито стрілянину на кордоні Молдови з Україною і викрадення своїх "громадян".

Речник Державної прикордонної служби України Руслан Демченко спростував цю заяву і зазначив, що вона несе провокативний характер.