РФ намагається завербувати шпигунів у Німеччині після висилки своїх дипломатів

РФ намагається завербувати шпигунів у Німеччині після висилки своїх дипломатів

Росія вербує німців для шпигунства – звіт

За даними звіту Федерального відомства з охорони конституції (BfV), Росія залучає німецьких громадян для шпигунської діяльності після виселення 600 російських дипломатів з країн ЄС. За даними Reuters, це здійснюється за допомогою шантажу та фінансових стимулів.

BfV повідомив про те, що Росія витрачає значні суми грошей на вербування агентів в Німеччині, незважаючи на обмеження внаслідок вторгнення в Україну.

«Росія працює наполегливо, щоб замінити скорочення німецьких агентів», – заявив глава BfV.

Двом німецьким громадянам, яких звинуватили у державній зраді на користь Росії, за їхні послуги було сплачено близько 400 тис. євро.

«Гонорари агентів свідчать про те, що російські служби мають великі фінансові ресурси», – йдеться в звіті.

Голова BfV зазначив, що найбільше на меті російських служб опиняються німці, які живуть або часто відвідують Росію, зокрема німецькі дипломати.

«Коли вони мають компрометуючу інформацію, ці служби не соромляться використовувати агресивні методи вербування», – наголосив глава BfV.

У Німеччині була створена спеціальна група для протидії дезінформації, зокрема з боку РФ. Наразі вона складається з 10 аналітиків, але в подальшому кількість співробітників збільшиться до 20 осіб.

Раніше повідомлялося, що у Польщі була розкрита російська шпигунська мережа, яка планувала провести спробу спустити з рейок поїзд з військовим транспортом в Польщі та Україні.

Читайте також: