Різке зростання кількості випадків домашнього насильства: Генпрокуратора пояснила причину

Зростання домашнього насильства: пояснення Генпрокурора
Зростання домашнього насильства: пояснення Генпрокурора

Кількість зареєстрованих випадків домашнього насильства в Україні зросла майже на 80% порівняно з минулим роком. Про це заявила начальниця відділу протидії домашньому насильству Офісу генерального прокурора Ірина Шурхно.

За її словами, на сьогоднішній день зареєстровано 8185 кримінальних правопорушень, пов'язаних з домашнім насильством, постраждало понад п'ять тисяч людей, серед яких більшість - жінки і діти.

Шурхно зазначила, що в умовах війни проблема домашнього насильства може загострюватися, але зростання кількості звернень свідчить про підвищення довіри людей до правоохоронних органів.

«Правоохоронці активно взаємодіють із державними і комунальними спеціалізованими службами підтримки, а також громадськими організаціями, для надання комплексної допомоги постраждалим: медичної, соціально-психологічної та правової, а також отримання тимчасового притулку в шелтері, кризовій кімнаті чи іншому центрі. Проте часто ті, хто потерпає від домашнього насильства самостійно нівелюють серйозність ситуації. Багато постраждалих продовжують жити з кривдником і не звертаються за допомогою, оскільки вважають насильство особистою проблемою. Проте приховування таких випадків може призвести до серйозніших наслідків», - сказала начальниця відділу протидії домашньому насильству Офісу Генпрокурора.

Нагадаємо, у січні 2024 року в Україні зареєстрували рекордну кількість справ про домашнє насильство. Про це повідомила платформа для роботи з відкритими даними «Опендатабот». Загалом у січні було зареєстровано 435 справ про домашнє насильство, що майже вдвічі більше ніж у січні минулого року. За даними аналітиків, кількість справ щодо домашнього насильства зростає рік до року - виключенням став лише перший рік повномасштабного вторгнення.

До слова, група народних депутатів пропонує встановити відповідальність за сталкінг - злочинне переслідування. Відповідний законопроєкт №12088 з'явився на сайті Верховної Ради. Згідно з пояснювальною запискою, сталкінг - це форма психологічного домашнього насильства, яка виражається у небажаній нав'язливій увазі до людини, тривалому стеженні за постраждалою від домашнього насильства та перебуванні біля місця її проживання.

Читайте також