Роми обманювали швейцарську владу за допомогою українських паспортів

У столиці Швейцарії Берні виявили низку випадків зловживання українськими паспортами з боку ромів. Про це повідомляє місцевий портал новин Nau.

Десять родин ромів використовували паспорти України, отримані обманом або за хабар, для отримання соціальної допомоги в місті Берн.

«Усі роми підозрюються у тому, що свої українські паспорти вони отримали обманом чи за допомогою хабара. Родини, ймовірно, навіть не втекли від війни, оскільки вони ніколи не бували в Україні або, щонайменше, не були там регулярно», - йдеться у публікації.

Глава імміграційної поліції міста Берн, Олександр Отт, заявив: «Деяких людей вже зупинили і повідомили про них Державний секретаріат з питань міграції (SEM). Скасування статусу захисту є відповідальністю федерального органу влади. Крім того, у разі недоречного використання, соціальна допомога повинна бути повернута», - додав він.

Перевірка права на статус біженця

Швейцарія почала більш ретельну перевірку права громадян України на отримання статусу біженця (S). Спостерігається збільшення кількості осіб, які використовують фальшиві або незаконно отримані українські паспорти. Про це повідомляє видання SRF.

Українські біженці у Швейцарії зазнають великих проблем через уповільнення процесу розгляду заяв в 2024 році. Кожен п'ятий український претендент отримав відмову в наданні статусу захисту.

«Статус S передбачав швидке та недопущене бюрократичні перебіг процедури отримання дозволу на тривале перебування в країні. Однак процедури стають все довшими та складнішими», - зауважує видання.

На початку 2023 року було схвалено близько 97% заявок. Вони розглядалися в середньому протягом двох тижнів. Але ситуація змінилася у поточному році, і тривалість розгляду заяв значно зростає. У Державному секретаріаті з питань міграції (SEM) накопичується все більше невирішених заявок.

Раніше було відомо, що роми в Тамбовській області Росії планували здати металолом безпілотний літальний апарат.