Росія готується до масових аварій на ТЕС через відключення іноземного софту

Системний оператор переживає через перехід на імпортозаміщене програмне забезпечення

Керуючий Єдиною енергетичною системою Росії, "Системний оператор", почав побоюватися масових аварій на теплових електростанціях через переход на імпортозаміщене програмне забезпечення, повідомляє газета "Коммерсант".

За словами джерел в галузі, особливо гостро стоїть питання заміни імпортних турбін, які контролюють роботу електростанцій, на вітчизняні системи автоматичного регулювання. "Системний оператор" вважає, що встановлення сторонніх систем може негативно вплинути на працездатність обладнання.

Ремонт нафтопереробного заводу "Лукойл" затягнувся через відмову американської компанії

Найбільший російський нафтопереробний завод у Кстово теж має проблеми. Одну з установок каталітичного крекінгу, яку зупинено через несправність деталі компресора, може відремонтувати лише американська компанія UOP. Проте вона відмовляється це робити. Ремонтні роботи на заводі "Лукойл" мають бути завершені до весни, але через санкції оперативна заміна обладнання неможлива.

Кількість російських мільярдерів збільшилася у 2023 році

Попри санкції і політичні кризи, кількість російських мільярдерів установила новий рекорд. За даними журналу Forbes, до списку найбагатших людей світу увійшли 125 російських бізнесменів. Після вторгнення Росії в Україну у 2022 році кількість мільярдерів різко зменшилася до 88, проте вже в 2023 році вона знову почала зростати.

За даними Forbes, після виходу іноземних компаній з російського ринку з'явилися дві нові групи мільярдерів. Перші - ті, хто збагнув від виходу іноземних брендів, а другі - ті, хто купив активи іноземних корпорацій зі знижкою.