Росія має бути включена до процесу: президент Швейцарії назвала три завдання на перший саміт миру

Росія має бути включена до процесу: президент Швейцарії назвала три завдання на перший саміт миру

Президентка Швейцарії Віола Амерд наголосила, що на саміті миру будуть обговорювати три найважливіші питання і без участі обох сторін неможливо знайти довготривале рішення.

Про це Амерд заявила на прес-конференції під час пленарного засідання Глобального саміту миру, яке відбулося 15 червня, повідомляє "Хвиля".

"Знадобиться багато кроків, щоб досягти амбітних цілей. Наша мета - надихнути процес досягнення справедливого миру в Україні. Ми розуміємо, що маємо довгий шлях попереду. Ми не сподіваємося на остаточне порозуміння на цьому саміті, але ми можемо наблизитися до нього. Пропозиція за пропозицією. Крок за кроком. Останні 28 місяців показали, що війна в Україні має серйозні наслідки для міжнародного співтовариства, для тих, хто проживає у районах, безпосередньо постраждалих від бойових дій, і для мільйонів людей по всьому світу. Нам дуже важливо, щоб міжнародні відносини базувались на правах і повазі до міжнародного права і прав людини. Швейцарія є партнером миру і діалогу. Як нейтральна країна, ми спираємося на довгу історію солідарності та добрих послуг. Життя у гармонії між націями - це не просто благородна ціль. Прагнення до справедливого світового порядку - це наше обов'язкове завдання, закріплене в Конституції. Для виконання цього завдання і пошани до цієї традиції моє уряд прийняв пропозицію президента Володимира Зеленського про проведення цього саміту. Ми запустили процес широкого обговорення, в якому голоси з різних куточків світу зможуть висловити свої ідеї і погляди. Ваше прийняття нашого запрошення, а також делегації високого рівня з країн та міжнародних організацій свідчать про правильність такого підходу. Нашусі завдання на ці вихідні - надихнути процес, який стане основою для всеосяжного, справедливого і тривалого миру в Україні на основі міжнародного права та статуту ООН... І ми хочемо обговорити, за яких умов Росія може долучитися до цього процесу. Важливо, щоб багато з нас використовували цей саміт, щоб підтримати мирний процес - процес, який відбувається без будь-яких збройних дій", - заявила президентка Швейцарії.

Вона наголосила, що країни можуть зробити перший важливий крок до досягнення амбітної мети - встановлення миру.

Читайте також: