Росія не дотримуватиметься ракетних обмежень щодо Ірану

Росія не дотримуватиметься ракетних обмежень щодо Ірану

Російська Федерація не буде виконувати обмеження, встановлені Радою безпеки ООН, щодо передачі ракетних технологій Ірану. Про це Міністерство оборони РФ заявило у своєму повідомленні в Telegram 18 жовтня. За інформацією Gazeta.ua, дія резолюції Радбезу ООН, яка забороняла Ірану передавати та отримувати ракетні технології, припиняється. Однак МО РФ відмовляється дотримуватись цієї резолюції.

За межами цієї заяви, Росія критикує США та європейські країни-гаранти ядерної угоди.

Резолюцію Радбезу ООН 2231 прийняли в 2015 році для затвердження іранської ядерної угоди та зняття санкцій з країни. Згідно з цією резолюцією, Іран зобов'язався припинити розробки у ядерній сфері та передавати/отримувати ракетні технології.

Однак у 2018 році США вийшли з угоди, після чого Іран порушив її, розпочавши збагачування урану.

Олаф Шольц, канцлер Німеччини, висловив думку, що потрібно провести нові міжнародні переговори щодо ядерного роззброєння. Вони мають охоплювати не лише Росію та США, але й Китай. Канцлер наголосив, що важливою задачею є зупинити вироблення урану Іраном, який може допомогти їм у виробництві ядерної зброї. Шольц також підкреслив, що ядерна зброя загрожує існуванню людства, тому необхідно негайно зобов'язатись зробити все можливе, щоб гарантувати, що вона ніколи не буде використана.

США вважають, що Іран не дотримувався своїх зобов'язань щодо контролю над хімічною зброєю, оскільки не надав повної декларації об'єктів виробництва хімічної зброї, як цього вимагають діючі угоди.

Читайте також: