Росія не здатна на масштабний наступ – ISW

Російські війська на блокпостах
Російські війська на блокпостах

Російське командування раніше планувало атаку на півночі Харківської області і підтримувати наступ на Покровськ. Але бої останніх місяців спричинили втрати російським резервам. Частина резерву була використана на невдалий наступ в Харківщині, атаки на Покровськ та в Донецькій області, а також у відповідь на український контрнаступ в Курській області.

Нинішня російська наступальна операція влітку 2024 року, ймовірно, досягне кульмінації у найближчі тижні й місяці. Однак російські війська, тим не менше, можуть продовжувати проводити наступальні операції в значно меншому темпі по всій території України. Таким чином вони сподіваються, що послідовний наступальний тиск не дозволить ЗСУ накопичити живу силу і ресурси, необхідні для оскарження ініціативи на всьому театрі воєнних дій.

Також російські втрати важкої бронетехніки можуть змусити їх змінити тактику наступу. Експерти прогнозують кульмінацію російського наступу в найближчі тижні або місяці. Однак, окупанти можуть продовжувати атаки в меншому темпі з метою завадити українським військам перехопити ініціативу та розпочати контрнаступ.

Ключові висновки ISW

  • Російський наступ на сході України не приніс очікуваних результатів.
  • Українські війська ефективно обороняються, завдаючи ворогу значних втрат.
  • Російські ресурси виснажуються, що може призвести до скорочення наступальних операцій.
  • Український контрнаступ в Курській області суттєво ускладнив плани російського командування.

Росіяни просунулися під Сіверськом та Покровськом, за чим слідкує ISW.

Читайте також