Росія піднімає ціни на алкоголь: усьому виною «санкції, які не діють»

Російський уряд планує підвищити ціни на алкоголь з 1 червня 2024 року

Згідно з проєктом наказу міністерства фінансів Росії, мінімальні роздрібні ціни на горілку, бренді та коньяк підвищаться з наступного року. Цю інформацію опублікували на порталі правової інформації. За даними The Moscow Times, це рішення пов'язане зі зростанням інфляції та акцизів на алкогольну продукцію.

З 1 червня 2024 року, мінімальна ціна за півлітрову пляшку горілки збільшиться з 281 до 299 рублів. Ціни на бренді піднімуться з 375 до 403 рублів, а на коньяк - з 517 до 556 рублів.

Причиною підвищення цін також стали збільшення витрат на виробництво алкогольної продукції та вплив зовнішніх факторів, таких як подорожчання імпортного обладнання та зростання курсу долара до російського рубля. Мінфін зазначив, що ринок поки що працює за мінімальною ціною, яка була встановлена у 2023 році.

"Продажі алкоголю в Росії зростають. У 2023 році росіяни купили більше спиртних напоїв, ніж раніше. Особливо популярними є коньяк, джин та лікери", - повідомляють в Федеральній службі з регулювання алкогольного та тютюнового ринків.

В 2023 році, безрахунково пиво і сидр, росіяни придбали 229,5 млн далі (декалітрів) алкоголю, що на 4,1% більше, ніж ріком раніше. Найбільш улюбленими напоями є коньяк, джин, віскі, ром, текіла та лікери з міцністю понад 25 градусів. Продажі цих напоїв зросли на 20,8% у порівнянні з попереднім роком. Обсяг споживання горілки залишився майже на тому ж рівні.

Збільшення продажів вин та попиту на ігристі та лікерні вина також спостерігається в Росії. Продажі виноградних вин зросли на 5,8%, а ігристих вин - на 8,3%. Розширилися й продажі плодово-ягідних алкогольних напоїв та вин з етиловим спиртом.

За даними Росстату, в Росії з початку війни з Україною зросла кількість людей з діагнозом "алкогольна залежність". Це підтверджує збірник "Охорона здоров'я в Росії-2023".