Росія підозрюється у збоях в роботі GPS в Балтійському регіоні – міноборони Німеччини

Міністерство оборони Німеччини заявило про те, що Росія може стояти за порушеннями GPS-навігації в Балтійському регіоні. За даними міністерства, ці порушення мають російське походження і пов'язані зі збоями в електромагнітному спектрі, включаючи Калінінградську область.

Збої в роботі GPS системи стають все частішими в Балтійському регіоні. Іноді система повністю відмовляє, або показує неправильну позицію. Зокрема, почастішали скарги від приватних авіакомпаній після російського вторгнення в Україну в 2022 році. З кінця грудня зафіксовано тисячі випадків порушення GPS-позиціонування літаків.

Особливо постраждали повітряний простір Польщі, Балтії, південної Швеції та північно-східної Німеччини. Відомо, що система GPS літака британського міністра оборони зламалась у березні. Негативний вплив на навігацію мають і на кораблі.

Видання вказує на те, що підозри про причетність російських військових до порушень все більше зростають. Припускають, що вони використовують систему перешкод під назвою "Балтійський глушитель".

Нагадаємо, що Росія також може бути винною у збільшенні випадків глушіння супутникових сигналів в Східній Європі, що використовуються авіакомпаніями, смартфонами та системами озброєнь. Про це заявив командувач Сил оборони Естонії Мартін Херем.

Читайте також:

  • Росія глушить GPS у Польщі та балтійському регіоні - ISW
  • Росія глушить GPS-сигнали цивільних літаків Норвегії - ЗМІ