Росія вшанувала пам'ять понад 400 в'язнів за участь у війні проти України

Знак уличения памяти ветеранов на Украине
Знак уличения памяти ветеранов на Украине

У Росії відзначили пам'ять понад 400 ув'язнених, які були засуджені раніше за вбивства, наркоторгівлю та зґвалтування в Україні. Вони отримали назви вулиць та пам'ятні таблички в школах в їхню честь. Таку інформацію оприлюднило російське видання "Верстка".

За час війни пам'ять про 408 колишніх в'язнів вшанували у 58 регіонах Росії. Найбільше вшанування припало на Саратовську, Волгоградську, Ростовську області, Башкортостан та Краснодарський край.

У пам'ять про 93 ув'язнених у школах були встановлені меморіальні таблички та "парти героїв". Також їхні фото та імена були розміщені на "партах героїв".

У спеціальних алеях пам'яті та на стендах вшанували пам'ять 42 загиблих ув'язнених. Прізвища 193 ув'язнених вигравіровані на групових військових меморіалах. Крім того, було створено музейні експозиції, куточки пам'яті та встановлені стенди та банери на їх честь в 65 випадках. Вулиці та райони також отримали назви на їхню честь у 65 випадках.

Найпоширенішими злочинами, за які в'язні були засуджені, були вбивства та заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю, що призвело до смерті, в сумі 128 випадків. За наркотрафік засуджено 110 злочинців, за крадіжки - 88, пограбування - 24, розбої - 46. Також було увічнено пам'ять про засуджених за побої, погрози вбивством, бандитизм, а також зґвалтування та насильницькі дії сексуального характеру у двох випадках.

Більшість ув'язнених, пам'ять яких вшанували, є рецидивістами з причини повторних вбивств та заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю, що призвело до смерті.

Пам'ять про 123 ув'язнених, за якими стоїть вбивство та заподіяння тяжкої шкоди здоров'ю, що призвело до смерті, зв'язана з 143 жертвами, повідомляє видання.

Згадаємо, Росія у травні випустила з в'язниць групу жінок, які планували приєднатися до бойових дій в Україні. Це може свідчити про нову тенденцію використання злочинців Кремлем у своїх військових операціях.

Раніше повідомлялося, що російський президент Володимир Путін припинив помилування ув'язнених, які приймали участь у війні замість в'язниці. Тепер їх відправляють на війну на умовах "умовного звільнення" та контракту, який не можна розірвати до кінця війни.

Читайте також