Росія заявила про атаку румунських винищувачів на Херсонщину: Бухарест відреагував

Російські пропагандисти поширюють фейкову інформацію про атаку у Херсонській області

За повідомленнями російських пропагандистів, в одну з ночей 27 січня 2024 року, винищувач F-16C ВПС Румунії завдав удару по окупантам в Херсонській області. Однак, румунське Міноборони спростувало цю інформацію, наводячи десятки аргументів, що свідчать про неправдивість цих тверджень.

Зокрема, румунській стороні вистачило трьох простих аргументів, які спростовують заяви росіян. По-перше, румунська авіабаза розташована не в Констанці, а біля міста Борча. По-друге, румунські ВПС не мають в своєму складі винищувачів F-16C, а використовують модифікації A/B. І по-третє, в заявлений період літаки F-16 румунських ВПС не виконували польоти.

У заяві Міноборони Румунії також зазначено, що країна діє в рамках Північноатлантичного альянсу та захищає свою територію від російської агресії. Загрози оцінюються щодо регіональної безпеки.

Підтверджено падіння російського безпілотника на території Румунії

Крім того, румунська армія підтвердила, що під час нічної атаки Росії на Україну було зафіксовано порушення повітряного простору, а також падіння російського безпілотника "Шахеда" на їхній території.

Румунія запросила посла Росії на розмову після цього інциденту.