Росія збільшує випуск "Шахедів" в умовах міжнародних санкцій

Зображення шахістів під заголовком Росія збільшує випуск 'Шахедів'
Зображення шахістів під заголовком Росія збільшує випуск 'Шахедів'

Українська економічна зона "Алабуга" у Татарстані стала основною темою для міжнародної спільноти через перетворення її в ключовий об’єкт військового виробництва, на якому виготовляються іранські безпілотні літальні апарати "Шахед-136".

Наразі заводи в ОЕЗ "Алабуга" виробляють приблизно 4500 одиниць БПЛА на рік. Однак до 2025 року планується збільшити виробництво до 6000 одиниць БПЛА на рік. Також передбачається зростання чисельності персоналу з 900 осіб у 2023 році до 2600 осіб у 2025 році, повідомляє Associated Press.

Зазначається, що на початку війни Росія та Іран уклали угоду на суму 1,7 мільярда доларів щодо придбання Shahed 136. Започатковано постачання дронів до РФ в розібраному вигляді, однак згодом виробництво було переміщено безпосередньо до "Алабуги".

У ситуації з рекордно низьким рівнем безробіття, коли багато росіян вже зайшли у військову промисловість, були задієні в бойових діях в Україні або втекли за кордон, керівництво заводу звернулось за допомогою до студентів професійних училищ і дешевої іноземної робочої сили, оскільки знайти працівників було досить складно.

"Алабуга" є єдиним російським виробництвом, яке активно набирає жінок з Африки, Азії та Південної Америки для створення зброї. Експерти оцінюють, що близько 90% іноземних жінок, які було найнято в рамках програми "Алабуга Старт", працюють над безпілотниками.

Чиновники проводили вербувальні заходи в Уганді та намагалися набрати співробітників із дитячих будинків. Завод також залучає робітників з Алабузького політехнічного технікуму - випускників професійної школи-інтернату для росіян у віці 16-18 років і 18-22 річних вихідців із Середньої Азії, які вже вважають себе фахівцями з виробництва БПЛА. Деяким робітникам навіть є лише 15 років, і вони скаржаться на погані умови праці.

Читайте також