Росія знайшла, як позбутись 2,5 млн. тонн пшениці

Згідно із повідомленням голови правління Спілки експортерів зерна Едуарда Зерніна, Алжир планує імпортувати до 2,5 млн тонн пшениці з Росії цього сезону. Алжир є одним із найбільших імпортерів зерна у світі та важливим ринком збуту для російської пшениці. Обсяги поставок зростають кожен сезон. Уже за першу половину поточного сезону алжирські покупці придбали понад 1,3 млн тонн пшениці, що вже перевищує обсяги постачань за попередній рік в чотири рази.

За даними аналітиків, російські експортники експортували до Алжиру 1,3 млн тонн пшениці на суму 408 млн доларів у 2022 році. Проте, Росія скаржиться на "приховані санкції", які ускладнюють їй вивезення зерна. Відсутність в Країні-агресорі кораблів та зниження інтересу з зіпадних зернотрейдерів до співпраці з Росією збільшують витрати на транспортування російської пшениці.

По словах Зерніна, зростання обсягів поставок пшениці до Алжиру пояснюється прямими діловими контактами, установленими завдяки ініціативі "зернової дипломатії", яку проводять урядові відомства Росії. Російські експортери відвідали Алжир під час бізнес-місії, на якій обговорили можливість збільшити поставки пшениці та фуражних культур у цю країну.

Президент Росії Володимир Путін висловив намір замінити українське зерно поставками з Росії до Африки після виходу зернової угоди, яка регулювала безпековий перехід українських продуктів в Чорне море. Він запровадив фактичну блокаду та атаки на зернові склади в ході військових конфліктів. Росія залучала кораблі Чорноморського флоту, щоб забезпечити безпеку "зернового коридору".