Росія звільняє ув'язнених жінок для участі у війні в Україні – NYT

Відкладені українські жінки звільняються для бою в Україні - NYT
Відкладені українські жінки звільняються для бою в Україні - NYT

Згідно з доповіддю The New York Times, на початку червня російські військові вербувальники звільнили з в'язниць групу жінок, які потім мають приєднатися до бойових дій в Україні. Це може свідчити про новий етап у залученні злочинців з боку Кремля до своїх військових операцій.

Точні деталі звільнень та вербування жінок пока не відомі. Військові вербувальники забрали кількох жінок з однієї з в'язниць під Санкт-Петербургом. Зазначено, що вербування жінок може бути поодиноким випадком або початком більшої хвилі залучення в'язнів жіночої статі до військової служби.

На початку вторгнення Росії на територію України понад 30 тисяч жінок відбували покарання в російських в'язницях.

«Військові вербувальники почали посещати жіночі в'язниці по всій Росії восени минулого року, після чого вони пропонували в'язням контракти на службу снайперами, бойовими санітарками та фронтовими радистками. Невідомо, чому жінки, які вступили на військову службу, залишалися ув'язненими без пояснень», - пише The New York Times.

Упродовж конфлікту багато російських чоловіків звільнилися з в'язниць та долучилися до окупантського війська, що допомогло Росії відновити військову перевагу над Україною. Однак деякі звільнені з військової служби злочинці вчинили серйозні злочини, включаючи вбивства.

Зараз невідомо, які саме обов'язки матимуть вербувані жінки на фронті. В розмовах з ув'язненими були розглянуті можливості служби снайперами, бойовими санітарками та фронтовими радистками на один рік, але деталі не уточнюються. Відзначається, що попередньо близько 40 жінок з 400 в'язнів підписали контракти на службу військовими спеціальностями.

В аналогічному контексті, восени 2023 року, військова компанія «Редут», під керівництвом Міністерства оборони РФ, провела набір жінок для бойових спеціальностей до добровольчого батальйону «Борз», який мав брати участь у війні з Україною.

Також зауважується, що Росія вербує мігрантів, затриманих на кордоні з Фінляндією, для участі в конфлікті на Україні.

Читайте також