Росіяни масово тікають із популярного турецького курорту

Росіяни масово тікають з турецького курорту
Росіяни масово тікають з турецького курорту

Зміна переваг росіян: зростання цін та економічна криза

У 2023 році росіяни значно зменшили купівлю нерухомості в Туреччині. Це пов'язано зі зростанням цін на житло та економічною кризою в країні. Так вважають журналісти турецького видання Sözcü. За їхніми даними, росіяни придбали лише 12 901 будинок, в порівнянні з 22 тисячами в 2022 році.

Журналісти зазначають, що інтерес іноземців, зокрема росіян та українців, до Анталії зменшується. Причиною є економічна криза в Туреччині, яка вплинула на підвищення вартості життя. Країна тепер розглядається як дороге місце для туристів та іноземців, які прагнуть отримати громадянство і проживати тут на постійній основі.

Окрім того, ціни на оренду та купівлю житла також досягли піку в Анталії, яка була захоплена росіянами після 2022 року. Проте, кількість покупок нерухомості іноземцями наростала в 2023 році, зменшившись на 41%. За даними Департаменту закордонних справ земельного кадастру Туреччини, цього року іноземні інвестори купили 2258 об'єктів нерухомості в Анталії у першому кварталі, що свідчить про 48% зниження порівняно з 2023 роком. У 2022 році ця цифра складала 4419 об'єктів, а у 2023 році - 3699.

Також помітно скоротилася кількість купівель російськими інвесторами в усій країні. За даними видання Sözcü, кількість куплених росіянами нерухомості в Туреччині знизилася на 35% до 11 008 у 2023 році. У першому кварталі цього року росіяни зробили інвестиції в нерухомість Туреччини в обсязі 1532, що склало 65% спаду порівняно з 2023 роком.

Крім того, сезон відпочинку у Туреччині, зокрема у Анталії, почався з рекордною кількістю відпочивальників. Протягом чотирьох місяців в курорт вже завітали понад 2,5 мільйона туристів. Голова Асоціації готелерів та туроператорів Середземномор'я Каан Кавалогу передбачає, що цього року до Анталії приїдуть понад 17 мільйонів туристів.

У 2020 році до Анталії прибуло 15,7 мільйона іноземних туристів, на 2,7% більше, ніж у рекордному 2019 році. З них майже 3,5 мільйона були росіяни. Проте, цього сезону помітно зменшилася кількість російських туристів на 20%, тоді як відвідуваність німецькими туристами зростає на 20%, за даними турецького видання. Причини цього зниження інтересу росіян до відпочинку в Анталії поки що невідомі, але раніше турецькі представники туристичної індустрії зазначали підвищення цін на житло та оренду, а також складнощі з отриманням видів на проживання, що, напевно, вплинуло на вибір туристів в інші країни.

Читайте також